april 2019
Det finns två tillfällen då man måste använda sig av en takgenomföring. Det vanligaste är att man bygger skorstenen inomhus och då vill gå igenom både innertaket och yttertaket. Ett annat tillfälle, som inte är lika vanligt, är vid utomhusmontage och man väljer att gå igenom taksprånget.
Vid båda tillfällena behövs en täckplåt och en regnkrage.
Men den stora frågan är: Hur monteras täckplåten och sedan regnkragen?
Det viktigaste att tänka på när man går igenom taket är att man måste hålla 5 cm från brännbart material. Om det är fallet så kan man sedan fylla ut hålet med en icke brännbar isolering.
Täckplåten monteras sedan uppe på taket. Vi har två olika täckplåtar beroende på vilket tak man har och hur man vill montera täckplåten.
Den första täckplåten har en platta som är gjord av bly med en kon som består av rostfritt stål. Denna används när man har takplattor på taket. Plattan av bly är nämligen formbar och enkel att installera under takplattorna så att den inte syns. Man kan även enkelt göra plåten mindre tack vare det formbara blyt.
Den andra täckplåten består helt och hållet av aluminium. Vilket gör den billigare men därför svårare att montera vid tak med takplattor.
Hur får man det tätt vid takgenomföring?
Med hjälp av regnkragen, som monteras 3-4 cm över takgenomföring, blir det tätt runt om genomföringen. Regnkragen ser ut precis som en krage som lägger sig runt skorstenen och täckplåten och gör på så sätt genomföringen tät.
Är regnhuv ett måste?
Vid inomhusmontage måste man alltid använda sig av en regnhuv. Annars riskerar man att det kommer vatten i skorstenen som sedan rinner ner i kaminen.
Vid utomhusmontage är det inte lika viktigt att montera en skorsten. För om det kommer in regn i skorstenen så rinner det ut igen längs ner genom avloppet på förankringsplattan.
Vad är en Regnhuv?
Regnhuven är ett annat alternativ som man kan använda som avslutning på den rostfria stålskorstenen. Regnhuven ser ut som ett hatt som placeras längst upp på toppen med hjälp av vårt Twist-Lock system och ett klämband. Regnhuvens huvudsakliga uppgift är att skydda skorstenen så att det inte kommer in vatten.

Vi har två olika sortsers regnhuvar:
Här kan du läsa mer om regnhuvarnas olikheter
När behöver man en Regnhuv och varför?
En regnhuv ska alltid installeras vid inomhusmontage. Då det annars regnar rakt in i kaminen.
Vid utomhusmontage är det inte lika viktigt eftersom man där har förankringsplattan och kondensatavloppet för vatten som kan komma in uppifrån.
Men om man bor i ett område där det regnar eller snöar viktigt så kan det absolut vara en fördel med regnhuv även vid utomhusmontage. Det är något man kan diskutera med sotaren som kan vara på plats och titta.
Vad är ett Ändavslut?
Ändavslutet har fått sitt namn efter sin funktion. Dvs det är skorstenens topp. Kronan på verket.
Det är den delen som oftast används som avslut på den rostfria stålskorstenen.

Ändavslutet är ett öppet avslut som ofta gör köparen orolig. Vad händer om det regnar in i skorstenen?
Öppningen är inte stor, men om det skulle rinna in vatten uppifrån så kan man enkelt öppna kondensatavloppet längs ner på skorstenen. På det sättet rinner vattnet ut lika snabbt som det kommer in i skorstenen.
När behöver man ett ändavslut och varför?
Man måste alltid ha ett avslut på skorstenen, antingen i form av ett ändavslut eller en regnhuv. Men vid utomhusmontage räcker det mer än väl med det öppna ändavslutet. Det kan till och med vara en fördel men tanke på draget i skorstenen.