Behöver du hjälp? Må. till Fr. 09:00 till 18:00 Prata med specialisterna: 084 468 5121
Betalmetod :
Swipe to the left

Del 5: Övergång/Förminskning

15 days ago

Vad är en övergång/förminskning?

Övergången är den delen som kopplas på rökröret av kaminen för att kunna koppla ihop kaminen och skorstenen. Övergången har alltså fått sitt namn för att det är delen som går från enkelväggigt rökrör till dubbelväggig skorsten.

Övergången är ca 150 mm lång och bygger ca 5 cm vid montering. Ena sidan består av ett enkelväggigt rostfritt rör som monteras utanpå det svarta rökröret. Andra sidan består av en dubbelväggig del med vårt Twist-lock system.

Rostfri stålskorsten Övergång

När behöver man en övergång och varför?

Övergången behöver alltid vid installeringen av en modulskorsten av rostfritt stål. Därför att man alltid måste börja installationen med att gå från enväggig till dubbelväggig för att sedan kunna montera ihop den dubbelväggiga skorstenen.

Om det skulle visa sig att rökröret har en mindre diameter än vad skorstenen har, då måste man använda sig av en förminskning. Förminskningen fungerar på samma sätt som övergången bara att den förminskar skorstensröret så att den kan kopplas ihop med rökröret.

Vi har flera förminskningar att erbjuda på vår hemsida men det är självklart möjligt för oss att framställa en förminsking som passar till alla sorters rökrör.

Del 4: Skorstenslängd

25 days ago

Vad är en skorstenslängd?

Skorstenslängden är den rostfria stålskorstenens stomme. Precis som det låter är det delen som används för att bygga skorstenen på höjden. Hur många som behövs beror helt och hållet på hur hög skorstenen måste bli.

29.01.2019 14:14:50

Vi har flera olika längder på skorstenslängderna: 120 mm, 300 mm, 500 mm och 1000 mm.

Vi har även justerbara skorstenslängdern i två olika längder: 300-450 mm och 500-850 mm.

När behöver man en skorstenslängd och varför?

En skorstenslängd används alltid vid installeringen av en skorsten, vare sig det är inomhus eller utomhus.

29.01.2019 14:17:16

De justerbara skorstenslängderna använder vi alltid som väggenomföring, dvs det rör som kopplar ihop övergången med T-röret. Det gör vi för att man sällan har den exakta längden mellan det två delarna, därför är det lättast att montera en justerbar skorstenslängd eftersom man då kan justera delen till den längden man behöver.

Det går att använda skorstenslängden både i lodrät och vågrät riktning.

Skorstenslängden blir ca 50-60°C varm på utsidan av röret.

Del 3: T-röret

1 month ago

Vad är T-röret?

T-röret är den tredje delen på skorstenen för utomhusmontage. Delen bygger ca 500 mm i höjd och 50 mm åt sidan och monteras övanpå testöppningen.

T-röret får sitt namn från sitt utseende. Delen har nämligen samma form som ett T. Detta för att kunna koppla ihop röret som går igenom väggen med Testöppningen och likaså skorstenslängderna uppåt.

Det som är speciellt vid monteringen av T-röret är att produkten inte har något Twist-Lock system på den undre sidan. Detta för att det ska vara möjligt att montera röret mot väggen i den riktnigen som man vill ha den. Monteringen blir dock ändå säker med hjälp av klämbandet som monteras runt skarven och vikten från de ovansittande delarna.

T-rör

När behövs T-röret och varför?

Ett T-rör ska alltid finnas med på en skorsten som monteras på husets fasad. Eftersom det är delen som kopplar ihop den utanpåliggande skorstenen med väggenomföringen och kaminen så är det en viktigt del i monteringen.

Man kan även instrallera T-röret vid inomhusmontering om man väljer att montera en skorsten med en bas på golvet.

Men kan även montera upp till tre T-rör på skorstenen om man vill ansluta fler än en kamin eller panna. T.ex. en på nedevåningen och en på övervåningen. Då installerar man bara enkelt ett T-rör i den rostfria stålskorstenen som gör det möjligt. Det är till och med möjligt att montera ett andra T-rör innan man har en andra kamin. Då täcker man bara enkelt igen öppningen med ett lock.

Elda miljövänligt med vedkamin

1 month ago

Det är framför allt under de allra kallaste månaderna om året som det är viktigt att ha det varmt i de rum och byggnader man befinner sig i.Tyvärr är det ju inte bara tempraturen som ökar när man skruvar upp värmen på elementen, utan även kostnaderna. Sedan måste man också tänka på att värma med gas eller liknande är i längden inte heller bra för miljön. Därför har vi alternativet att elda inomhus i en kamin. En kamin som inte minst sprider like mycket värme till huset, utan som även är miljövänligt. Vad ni måste tänka på får ni reda på här.

Jag har ingen kamin, hur gör jag då?

Den som redan har en kamin i sitt hus eller lägenhet kan skatta sig lycklig och börja elda miljövänligt direkt. Den som inte har en kamin, kan enkelt installera en eller flera i sitt hem. Det som man dock behöver att tänka på att man har en skorsten, och om man redan har den så måste den vara tillräckligt stor och lång för att klara av en kamin eller flera. Men här finns såklart också alternativet att instrallera en rostfri stålskorsten. Det är möjligt att både att instrallera den i den gamla murade skorstenen. Men också att installera en helt ny skorsten som antingen går igenom huset eller utanpå huset. Det enda som är viktigt är att man alltid måste diskutera skorstenen med en sotare innan beställning och installering.

Är vedkamin verkligen lösningen för allt?

Vedeldning räknas som en miljövänlig förbränning, men även med ved finns det risker. Om det eldas på fel sätt finns det en risk att röken innehåller liknande ämnen som finns i utsläppen från en dieselmotor. Till det måste man även tänka på att vedeldning är bara lika miljövänlig som det finns träd i naturen. Eftersom träden tar emot röken från vedförbränningen och neutraliserar den. Men ingen panik, det finns flera tricks som gör förbränningen med ved inte bara billigt utan även miljövänlig.

Korrekt förbränning med ved

När det kommer till förbränning med ved är det inte bara brännmaterialet som spelar roll. Det är även viktigt att kaminen är miljövänlig. Utöver det är det extramt viktigt att se till att kaminen är tillämpad för vedeldning. Veden ska helt vara från den närliggande regionen eller på egen hand blivit huggen, klyvad och torkad. Det är även rekomenderat från sotaren att veden ska innehålla max 20% fukt. Man bör även klyva all ved vid samma tidpunkt och delarna ska vara ungefär lika stora. Tips när man eldar är att lägga veden både rakt och diagonalt, mellan de stora vedbitarna kan man lägga halm eller mindre pinnar. Då brinner elden rakt igenom hela veden och elden håller längre. Man ska lägga på ny ved först när det understa materialen inte längre brinner utan bara glöder. På det sätter sparar man ved och värmen håller länge. Om man lyckades elda ordentligt ser man när elden har slocknat och det endast är vit och ren aska är kvar.

Lagra ved – vad måste jag tänka på?

Den som själv går ut i skogen och hugger ved eller hämtar den i skogen på egen hand, sparar inte bara pengar utan stödjer också den naturliga produktionen. Detta rekomenderar vi dock endast när det finns plats i hemmet att lagra virket på rätt sätt. Dvs skyddas från regn och snö, så att veden håller sig torrt och bra. Allra bästa förvaringen är inne i ett förråd eller staplat längst en vägg med skydd i form av tak. I det sistnämda alternativet bör man även täcka veden med en pressening. Man bör inte heller lägga virket direkt på golvet eller marken utan stappla det på en lastpall eller plankor, på det sätter klarar sig virket en längre tid. Nyhuggen ved innehåller ca 40-50% vätska, därför är det bäst att lagra veden torrt ca två år innan det är perfekt till förbränning.

Konsten att stapla ved

Del 2: Testöppningen

1 month ago

Vad är Testöppningen?

Testöppningen är den andra delen på en skorsten för utomhusmontage. Delen bygger 475 mm i höjd och monteras mellan förankringsplattan och T-röret.

 • Det som är speciellt vid monteringen av testöppningen är att produkten inte har något Twist-Lock system på den undre sidan. Detta för att det ska vara möjligt att montera luckan på testöppningen i den riktnigen som man vill ha den. Monteringen blir dock ändå säker med hjälp av klämbandet som monteras runt skarven och vikten från de ovansittande delarna.
 • Testöppningen kan även kallas rengöringslucka eftersom den huvudsakliga uppgiften som delen har är att man kan öppna luckan och rengöra skorstenen underifrån. Tack vara denna öppningen behöver sotaren aldrig ta sig upp på taket för att sota eller kontrollera skorstenen utan kan göra allting från marken.Testöppning
 • När behöver man Testöppingen och varför?

  En testöppning ska alltid finnas med på en skorsten som monteras på husets fasad. Just av den anledningen att sotaren ska kunna sota skorstenen på ett lättare sätt. Därför är delen alltid med i våra byggsatser för utomhusmontage.

  Man kan även installera en testöppningen i en skorsten för inomhusmontage om det önskas. Denna önskning kommer då oftast från sotaren. Alltså är det alltid bra att prata med sotaren innan man beställer och instrallerar.

  Om det skulle vara så att man inte har plats att montera Testöppningen under T-röret så är det även möjligt att montera delen ovanför T-röret. Det är dock viktigt att man diskuterar det med sotaren innan beställning och montering.

  Del 1: Förankringsplattan

  2 months ago

  Vad är förankringsplattan?

  Förankringsplattan är bottenplattan på skorstenen. Dvs den första delen av skorstenen. Det finns två olika förankringsplattor. En för Golvmontage och en för Väggmontage. Dessa två delar har samma funktion men ser olika ut. Här kommer förklaringen: Längst ner på förankringsplattan finns en öppning för kondensat som bildas i skorstenen. Denna öpning sitter på olika ställen på de olika förankringsplattorna

 • Golvmontage: Vid Golvmontage sitter öppningen på sidan av förankringsplattan. Av den enka anledningen att det då är möjligt att komma åt öppningen och tömma skorstenen på kondensat som kan ha bildas under under förbränningen.
  Förankringsplatta golvmontage
 • Väggmontage: vid väggmontage monteras först och främst förankringsplattan på en väggkonsol. (Denna väggkonsol är INTE med i byggsatsen.) På förankringsplattan för väggmontage sitter öppningen på undersidan av plattan. Likså där för att kunna komma åt öppningen lättare när man vill tömma skorstenen på kondensat som kan ha bildas under förbränningen.
  Förankringsplatta Väggmontage
 • Det är möjligt att använda Förakringsplattan för golvmontage även vid väggmontage. Men tvärtom är INTE möjligt. Har man valt en förankringsplatta för väggmontage så måste den monteras på en konsol.

 • När behöver man förankringsplattan och varför?

  En förankringsplatta behöver man alltid när skorstenen ska gå ut genom huset och rakt ut på fasaden. Framför allt för att det är grunden av skorstenen, men även pga öppningen för kondensatet som kan bildas vid förbränningen. Det går naturligtvis även att montera en skorsten med förankringsplatta inomhus. Även där monteras förankringsplattan antigen på golvet eller på en väggkonsol.

  Ovanpå förankringsplattan monteras först och främst Testöppningen med hjälp av vårt Twist-Lock system.

  Allt som skorstenen måste klara av

  2 months ago

  Skorstenen används för att föra bort varm rök och giftiga avgaser så att vi kan ha hemtrevliga brasor och kaminer inomhus. Tack vare skorstenen kan vi njuta av en eld inomhus och fortfarande ha syre att andas. Men då är det också viktigt att veta exakt vad skorstenen måste kunna stå emot och vad den ska vara gjord av. Det är just det som vi har tittat lite närmare på. Därför ska vi börja med att berätta för dig vad rök faktiskt består av och vad en skosten bör vara gjord av.

  Vad består rök av?

  Vid förbränning av trä består röken främst av två saker: Koldioxid och vatten. Men utöver dessa två ämnen tillkommer även andra ämnen vid förbränning av trä. Nämligen Kolmonoxid, kväveoxid och andra organiska ämnen, som den överblivna askan. I gasen som uppstår bildas det Alkena och alkana. I rök- och askpartiklarna finns det även farliga Polycykliska kolväten. Slutligen tillkommer även andra typer av ämnen, som aldehyd, karboxylsyra och alkoholer. Med alla dessa ämnen i huvudet har vi framställt våran moderna skorsten. Det innebär även stabilitet, fasthet och andra färdigheter för att stå emot röken som bildas. Framför allt de sura ämnena i röken som sätter sig på metaller när röken svalnar, vilket leder till att metallen blir skadad. På äldre kaminer och skorstenar kan man se försotning som bildas pga de sura ämnen och som leder till att de farliga ämnena fastnar istället för att ledas ut ur skorstenen. Vilket då även såklart leder till att det inte är bra att vistas i ett rum där skostenen inte fungerar. Det är nämligen ren fakta att 2 miljoner människor har dött pga rökförgiftning vid förbränning av trä. De flesta dödsfall sker i länder där utvecklingen inte har kommit så långt, där de fortfarande är i stort behov av öppna eldstäder för matlagning och uppvärmning. Där finns det inga skorstenar som är byggda på modernt vis, t.ex. som våran skorsten i rostfritt stål.

  Skorstenens uppgifter

  Den huvudsakliga uppgiften för skorstenen är att rengöra luften som vi andas. Men därför tar den själv upp alla farliga ämnen. Framför allt när det gäller farliga frätande ämnen och värmen som kommer från kaminen. Äldre skorstenar har inte lika bra skydd som de moderna rostfria stålskorsternarna. Desto lägre tempratur som kaminen prodecerar desto större risk är det att ämnen bildas som man verkligen inte vill ha i sin skorsten. Vare sig för sin egna skull eller för skorstenens. Insidan av skorstenen blir då nämligen utsatt. Då bildas olika typer av sot inne i skorstenen som består av en hög halt av tjära. Vilket leder oss till nästa farliga del, nämligen att det sot som bildas i skorstenen kan börja brinna vid höga tempraturer. Och värmen stiger ännu snabbare när skorstenen är smutsig. Vilket innebär: mer smuts desto mer fara. I värsta fall kan det leda till att det börjar brinna där skorstenen möter taket. Därför är vår skorsten byggd för att kunna stå emot sådana angrepp. Så om du vill vara smart vid ditt köp av skorsten så ska du helt enkelt vända dig till oss och våra rostfria stålskorstenar.

  Påverkan av värme och vind

  Skorstenen har alltså mycket att stå emot. Både värmen innefrån och och vinden utifrån. Det ställer alltså ännu mer krav på både material och på temperaturtåligheten. En modern skorsten klarar att stå emot en temepratur på upp till 600 grader celsius. Så även den rostfria stålskorstenen från Skorsten ES. Vilket den även måste. Och för det som inte attackeras av värmen, attackeras i stället av röken. Vilket innebär att materialet som skorstenen består av måste verkligen vara av ytterst bra kvalitet. Där använder vi oss av V4A stål invändigt och V2A stål utvändigt.

  Skorstenen måste bli rengjord regelmässigt

  Skorstenen tycker om att bli omhändertagen, och detta måste ske regelmässigt i form av kontroll och rengöring. När man vet vad skorstenen måste stå emot så förstår man även hur viktigt det är att skorsten då och då får en extra blick. Framför allt för att hålla den borta från skador innefrån. Alltså fråga en extra gång om allt är bra med skorstenen nästa gång sotaren kommer för kontroll.

  Hur skyddar jag min skorsten från dåligt väderförhållanden?

  3 months ago


  Att skorstenen utsätts för dåliga väderförhållanden är kanske ingenting man glömmer bort. Regn och vind men även snö och hagel är någonting som skorstenen måste kunna stå emot. Både om skorstenen går igenom huset eller utanpå huset så är vädret någonting man måste räkna med. Men det finns såklart lösning även för det.

  Speciella skorstensskydd

  Precis som det låter finns det speciella skorstensskydd som man kan använda sig av. Genom att bygga ett sådant skydd kan man hindra att skorstenen tar skada av vädret. Även om den rostfria stålskorstenen inte är i ett stort behov av ett sådant skydd, där den redan är väldigt stabil mor dåliga väderförhållanden. Men det är ändå värt att tänka på om man vet att vädret kan blåsa upp ordentligt i det området man bor i. Eftersom ett skydd inte bara skyddar mot regn och vind utan även mot såkallad fallvind. Fallvind är när luften kommer precis uppifrån och bildar ett stopp i skorstenen på samma sätt som en kork som sätts fast i skorstenen. Om detta händer kommer inte röken kunna ta sig ut ur skorstenen som den ska och i värsta fall kan trycket bli så högt i skorstenen att röken kommer tillbaka ner i skorstenen. Som sedan kan leda till en kolmonoxidförgiftning. (läs mer om det här). Skorstenen kan då inte heller orsakas av ”icke-farliga” orsaker. Som att t.ex. en fågel flyger ner i skorstenen och sätter stopp på röken.

  Vilka olika skorstensskydd kan man använda sig av?

  De klassiska skydden är de enväggiga hattarna. Det är ett platt skydd som monteras längst upp av skorstenen och skyddar skorstenen från regn som kommer direkt uppifrån. Det finns även de dubbelväggiga regnhuvarna som inte bara skyddar mot framför allt Regnhuv med vindskyddregn och vind, utan även ger ett snyggt avslut på skorstenen. Dessa regnhuvar är gjorda av Rostfritt stål. Även om det inte är obligatoriskt att instrallera en regnhuv så rekomenderar vi att man alltid ska använd

  Regnhuv med gnistskydd

  a sig av en regnhus vid inomhusmontage. Vi erbjuder två olika sorters regnhuv, en med vindskydd och en med gnistskydd. Regnhuven med vindskydd skyddar framför allt skorstenen mot kraftiga fallvindar och bibehåller ett bra tryck i skorstenen. Regnhuven med gnistskydd skyddar, precis som det låter, framförallt mot slående gnistor. Men även mot fåglar som vill bygga bo i skorsten, då de inte kommer igenom gnistnätet.

  Inmurning av skorstenen

  Man kan även mura in skorstenen. Vilket oftast görs när skorstenen ska gå igenom huset. Då är det vanligt att mura in delen som sticker upp över taket. Framför allt för att det ska se snyggt ut. Men även för att skydda skorstenen mot regn och vind. Inmurningen gör oftast av en takläggare för att det ska bli ordentligt gjort. Tegel är det vanligaste materialet vid inmurning men man kan även använda koppar och rostfritt stål.

  Viktigt att montera rätt

  Vid instrallering av en enväggig regnhat behöver man först det öppna ändavslutet för att kunna montera den. När man bestämmer sig för att montera regnhuven från oss på Skorsten-ES är det väldigt mycket lättare. Med hjälp av vårt Twist-Lock system kan man enkelt plocka bort ändavslutet för att sedan instrallera den dubbelväggiga regnhuven. Och sist men inte minst montera ett klämband runt för att få en stabil instrallation.

  Hur vet jag vilket höjd och storlek jag behöver på min skorsten?

  3 months ago

  När vintern kommer och kylan drar in över landet vill ju alla ha det varmt och skönt i sina hem. Då är alltså väldigt vanligt att insrallera en kamin eller värmepanna. Det enda problemet är ju att man då också behöver en skorsten. Varför då inte göra om problemet till en enkel lösning? Det är just det vi kan hjälpa dig med. Att hitta en snabb, enkel och snygg lösning till fantastiska priser.

  28.11.2018 13:09:27


  Vad måste man då speciellt tänka på när man ska köpa och installera en skorsten?

  Jo, det absolut första du behöver göra är att kolla vilken storlek som rökröret på kaminen har. Därefter kan man sedan räkna ut vilken storlek som skorstenen måste ha. Även om kaminröret skulle ha en annan storlek än storlekarna vi erbjuder på våra skorstenar, så går det enkelt att lösa med en så kallad förminskning. Om man därefter fortfarande är osäker vilken diameter skorstenen måste ha, så kan man även göra en skorstensberäkning. Den gör man med hjälp av kaminens tekniska information och den önskade höjden på skorstenen. Ännu en sak som man måste tänka på är att man får aldrig gå från ett stort till en mindre rör när man bygger en skorsten. D.v.s. om kaminen har en utgång som har 150 mm i diameter så kan man installera en skorsten som har 150 mm eller större. INTE mindre. Det är även möjligt att installera två kaminer på en skorsten. Men där är det i sådana fall viktigt att ha en större diameter på skorstenen en på kaminer. T.ex. om båda kaminerna har en utgång med 150 mm i diameter, så måste skorstenen ha ett rör som är 180 mm i diameter. Efter det måste man välja vilken höjd skorstenen ska ha. Detta är väldigt enkelt eftersom man oftast bara behöver mäta hur högt huset är. Men vad behöver man tänka på utöver det? Skorstenen måste sticka upp minst 40 cm över nocken och max 3 meter utan extra förfästning. Om man ändå är osäker på om det stämmer, så kan man alltid rådfråga sotaren. Eftersom han kan befinna sig på plats och göra en ordentligt besiktning på huset och kaminen.


  Varför är storleken och höjden viktig?

  Det är viktigt att ha de korrekta måtten för att skorstenen helt enkelt ska fungera. För att få rätt drag och tryck så att röken försvinner upp ur huset istället för tillbaka in i rummet. Alltså behövs det både planering och tänk när man instrallerar en skorsten. Men det behöver inte bli komplicerat.

  Det är viktigt att ha de korrekta måtten för att skorstenen helt enkelt ska fungera. För att få rätt drag och tryck så att röken försvinner upp ur huset istället för tillbaka in i rummet. Alltså behövs det både planering och tänk när man installerar en skorsten. Men det behöver inte bli komplicerat.

  Viktigt att tänka på vid montering av vår Rostfria Stålskorsten

  5 months ago

  Viktigt att tänka på vid montering av vår Rostfria Stålskorsten

  • Det är alltid viktigt att prata med den lokala sotaren innan man börjar projektet med att instrallera en skorsten till sin kamin.
  • För att gå igenom väggen använder vi oss av en så kallad justerbar skorstenslängd. Där finns både en kortare längd och en lite längre, beroende på vilken tjocklek väggen har. Med hjälp av den justerbara skorstenslängden kan man anpassa längden precis som man vill ha den.
  • När man ska gå igenom en vägg är det viktigt att det är 20 cm från brännbart material. Är det mindre än 20 cm måste man använda sig av en brandskyddsvägg.
  • Var tredje meter måste man sätta ett väggfäste så att skorstenen är stabil. Men det är naturligtvis möjligt att sätta dem tätare intill varandra vid behov.
  • Maximalhöjden på en fristående skorsten är 3 meter. Är skorstenen högre än tre meter måste man använda sig av en förstärkningstång eller ett väggfäste.
  • Våra skorstenar är gjorde för uppvärmning av gas, olja, trä och kol.
  • Våra skorstenar har en materialtjocklek pa 0.5 mm och 25 mm isolering.
  • Alla våra delar har 25 års garanti!
  • Alla delar är byggda med vårt unika Twist-Lock System som gör det barnsligt enkelt att montera skorstenen på egen hand.