Behöver du hjälp? Må. till Fr. 09:00 till 18:00 Prata med specialisterna: +31 850090571
Betalmetod :
Swipe to the left

Modulskorsten för utomhusmontage

5 years ago

Att köpa en isolerad stålskorsten och installera den på utsidan av ditt hus är den perfekta lösningen att spara utrymme inuti ditt hem. En skorsten utanför är också den mest praktiska lösningen, framför allt, om utgången från din spis eller eldstad finns på baksidan av den.

Våra isolerade rostfria stålskorstenar, även kända som modulskorsten, är certifierade enligt CE-standarder och kan installeras inuti eller utanför ditt hem. Faktum är att en rostfri skorsten är mycket motståndskraftig mot dåligt väder och korrosion.

I vår webbutik hittar du färdiga skorstenar och dubbelväggiga rostfria produkter per enhet för att få önskad konfiguration för ditt hem och hem.

VÅRA UTOMHUS SKORSTENAR ÄR KLARA FÖR MONTERING

Modulskorsten

När du monterar ute kan du välja golvmontering eller väggmontering. För det sistnämnda kommer du behöva en så kallad Väggkonsol att ställa skorstenen på. När du går igenom väggen behöver du även en justerbar skorstenslängd (300-450 mm eller 500-850 mm) för att uppnå det exakta måttet mellan Övergången på kaminen och T-röret på utsidan av huset.

Installationen av en utomhusskorsten är mycket enkel. Den första delen som ska placeras är förankringsplattan av rostfritt stål. Det måste sättas fast på väggen med en väggkonsol. På förankingsplattan monteras rengöringsluckan, därefter T-röret, och slutligen alla önskade skorstenslängder och avlsutningsvis monteras ändavslutet.

ENKELT INSTALLATIONS SYSTEM: TWIST LOCK

Med vårt patenterade Twist Lock installationssystem gör att du kan garantera en mer pålitlig och säker installation, samtidigt installationen av skorstenen är enkel och snabb. Tack vare vårt Twist Lock-system kan du enkelt montera ihop två delar genom att skruva ihop dem, med samma gest som när du stänger din marmeladburg. Vårt system ger din skorsten mer stabilitet och gör den busenkel att montera på egen hand. Läs med om vårt Twist-Lock system HÄR.

Vi erbjuder även en kostnadsfri offert utan bindelse.

Hur beställer jag min offerförfrågan?

5 years ago
1. När du har skapat en förfrågan på vår hemsida så får du en offert av oss inom 24h direkt till din mailadress som du har angivit.

2. Där kan du kontrollera din offert och se till så att det passar till hur du har tänkt att du ska installera din skorsten.
3. När du har gått igenom offerten och du är nöjd så kan du enkelt gå till kassan via mejlet genom att klicka på ”proceed to checkout”
4. På nästa sida kan du återigen kontrollera din offert. Se till att kolla så att allting stämmer med dina önskemål

5. Längst ner på sidan kan du därefter acceptera erbjuandet genom att klicka på ”Acceptera och fortsätt”

6. Nu har du hamnat i kassan. Är du en återkommande kund så kan du enkelt logga in på din sida för att fortsätta beställninge. Andra alternativet är att enkelt gå till kassan som kund. För att göra det så trycker du på fältet där ditt namn står. Där kan du välja alternativet ”new adress”. När du klickar på det alternativet så kan du enkelt skriva in vilken adress vi ska skicka din beställning till.

7. Efter det kan är det bara att klicka på ”Fortsätt” där du ser fraktkostander. Efter att du har tryckt på ”Fortsätt” igen kan du även välja vilken betalningsmetod du vill använda.

8. Slutligen ser du en Sammanfatting av din order. Där kan du kontrollera att din adress och beställning stämmer. Och slutligen kan du trycka ”Beställ”

Om allt har gått som det ska så dyker då ett Ordernummer upp på skärmen och du får i samma sekund en orderbekräftelse till mailadressen som du angivit i beställningen.

Kan jag koppla en pelletkamin till en Rostfri stålskorsten

5 years ago

Efter att du har bestämt dig för att installera en pelletkamin, så måste du se till att tänka på ett par viktiga saker vi installationen. Om du inte redan har en murad skorsten så är den absolut bästa lösningen att installera en rostfri stålskorsten till kaminen, både ekonomiskt och enkelt.

Men även vid installation av en rostfri stålskorsten finns det saker att tänka på. Det finns nämligen flera olika sortsers rostfria stålskorstenar och alla är inte använbara vid en pelletkamin. Det är alltså otroligt viktigt att skorstenen har certifikat på att den är tillåtet att ansluta en pelletkamin. Sedan är det även viktigt att man väljer rätt diameter och längd på skorstenen för att få bra drag vid eldning.

För att se detta gör man en såkallad skorstensberäkning. Där räknar man helt enkelt ut vilken diameter och längd skorstenen behöver ha beroende på vilken kamin man ansluter. Där kan man även beräkna vad man ska tänka på om man någon gång vill byta ut kaminen med använda samma skorsten.

Vilken diameter bör man använda till en pelletskamin?

Vad som vanligtvis rekomenderas när man köper skorsten till en pelletkamin är en diameter på 80 mm eller 130 mm. Det är överlag också den vanligaste diametern på rökröret vilket gör rekomendationen helt korrekt. Även sotaren godkänner en skorsten med dessa mått. Eftersom en sådan smal skorsten även uppfyller alla krav när det gäller tempraturen på röken och draget.

Det man sällan informerar om är dock att det begränsar utbytet av kaminen. Det är nämligen svårt att hitta en annan kamin som passar till en så smal diameter. För att en vedeldan kamin har oftast ett rökrör med 150 mm i diameter. Vilket gör att om man har en skorsten som har en 80 mm eller 130 mm i diameter så är det senare inte möjligt att ansluta en kamin med 150 mm i diameter. Därför är det även viktigt att tänka långfristigt vid köp av en skorsten.

Hur kan man veta om pellets kommer vara ett prisvärt bränsle i flera år framåt?

Om man helt och hållet tänker bort att en vedspis ger en helt annan atmosfär i rummet med sina flammor. Så är det smart att tänka långsiktigt vid köp av en rostfri stålskorsten. Med det menar vi att man ska tänka på att om man någon gång vill eller rent ut av måste byta ut sin pelletkamin så ska man kunna ha optionen att ansluta en härlig vedeldad kamin.

En rostfri stålskorsten med en större diameter, ger med frihet!

En rostfri stålskorsten med diameter 130 mm eller även 150 mm är i de flesta fallen även för pelletkaminer komplatibel. Man beräknar då skorstenen med ett lätt övertryck. De flesta pelletkaminer har nämligen en inbyggd fläkt som för röken från kaminen upp genom skorstenen. Då måste man bara se till att skorstenen passar till fläkten.

Man kan helt enkelt säga att en rostfri stålskorsten med en större diameter kommer i nu läget passa till en pelletkamin och senare även funka helt perfekt med en kamin med annat bränsle. Det enda so när skillnaden då är priset, eftersom en större diameter kostar ca 600 kr mer. Men en mindre diameter ska du endast välja när du vet att du endast kommer använda dig av en pelletkamin.

06.05.2019 13:00:37

Eld, värme, ljus

5 years ago

När man bestämmer att installera en rostfri stålskorsten är det av flera olika grunder. En av de anledningarna som väger mest är helt klart att man vill ha det varmt och ljuvligt i sitt hem. Och för att kunna njuta av det så behövs även en fungerande skorsten.

Men varför drar sig människor alltid direkt till elden? Som vi alla vet så är ed ett av jordens fyra element och igenom evolutionen kan vi se att elden har tillkommit och hjälp människan ta ett stort steg i utvecklingen. Så fort elden knastrar och värmer så känner man sig direkt varm och närvarande – även om elden endast kommer från ett stearinljus.

Eldstad

Elden och människan

Sedan så länge vi kan minnas njuter människan av värmen och ljuset som uppstår av elden. Men varför är det så? Det är bevisat att ljudet som bildas av elden, har en lugnande effekt på vårt psyke. Även värmen har en positiv inverkan på oss. Framför allt de kalla, blöta och mörka dagarna. Vid de tillfällerna är det även vanligt att man söker gemenskap och att träffas framför en öppen spis eller kamin är något som vi människor föredrar.

Berättelser och myter

Det finns flera sagor och myter som beskriver elden som en underbart element som påverkar oss. Framför allt när det kommer till traditioner och ritualer. Många gamla stammar dansar fortfarande runt stora eldar vid traditionella sammankomster. Även till påsken och valborg tänds både stora och små eldar runt om i hela landet. Och på nyårsafton smäller vi färgglada raketer bestående av eld. Eld får ju nämligen till en härlig atmosfär som vi människor älskar och känner os bundna till. Vid vissa tillfällen pratar man även om elden som en positiv påverkan på det mentala välmåendet.

Vartifrån kommer denna känslan?

Som vi berättade tidigare så ger ljuset och värmen, som kommer från en öppen brasa, oss en känsla av trygghet. Denna känsla behöver vi framför allt under vinterhalvåret när det är mörkt och kallt.

Varför kan eld se så olik ut?

Elden i den öppna spisen kan se väldigt olik ut. Färgen på elden kan nämligen variera beroende på temperaturen. Syrehalten i elden kan också påverka eldens färg. När elden får lite syre så uppstår mer rödaktiga flammor. Men om det finns mycket syre så uppstår mer blåaktiga flammor. Vanliga stearinljus har i flesta fall en orange/gul flamma.

Den kemiska reaktionen

Att förklara vad eld består av är inte enklaste, det är nämligen ett flertal kemiska reaktioner som uppstår. Vid eldning handlar det oxidation, en reaktion som gör att flammor uppstår. I denna reaktion av Oxidation spelar syre den största rollen. Kol, bensin och olja innehåller koldioxid. När man för ihop de ämnena vid förbränningen så uppstår flammorna.

Tar skorstenen skada av detta?

Nej, din skorsten tar ingen skada av elden och flammorna. När du eldar i kaminen så är det endast röken som når skorstenen. Elden stannar i kaminen. Därför kan du utan problem elda i din öppna spis eller panna utan att behöva tänka på att din rostfria stålskorsten ska ta skada.

Hur monterar man skorstenen genom taket?

5 years ago

Det finns två tillfällen då man måste använda sig av en takgenomföring. Det vanligaste är att man bygger skorstenen inomhus och då vill gå igenom både innertaket och yttertaket. Ett annat tillfälle, som inte är lika vanligt, är vid utomhusmontage och man väljer att gå igenom taksprånget.

Vid båda tillfällena behövs en täckplåt och en regnkrage.

Men den stora frågan är: Hur monteras täckplåten och sedan regnkragen?

Det viktigaste att tänka på när man går igenom taket är att man måste hålla 5 cm från brännbart material. Om det är fallet så kan man sedan fylla ut hålet med en icke brännbar isolering.

Täckplåten monteras sedan uppe på taket. Vi har två olika täckplåtar beroende på vilket tak man har och hur man vill montera täckplåten.

Den första täckplåten har en platta som är gjord av bly med en kon som består av rostfritt stål. Denna används när man har takplattor på taket. Plattan av bly är nämligen formbar och enkel att installera under takplattorna så att den inte syns. Man kan även enkelt göra plåten mindre tack vare det formbara blyt.

Den andra täckplåten består helt och hållet av aluminium. Vilket gör den billigare men därför svårare att montera vid tak med takplattor.

06.12.2018 11:15:43

Hur får man det tätt vid takgenomföring?

Med hjälp av regnkragen, som monteras 3-4 cm över takgenomföring, blir det tätt runt om genomföringen. Regnkragen ser ut precis som en krage som lägger sig runt skorstenen och täckplåten och gör på så sätt genomföringen tät.

Är regnhuv ett måste?

Vid inomhusmontage måste man alltid använda sig av en regnhuv. Annars riskerar man att det kommer vatten i skorstenen som sedan rinner ner i kaminen.

Vid utomhusmontage är det inte lika viktigt att montera en skorsten. För om det kommer in regn i skorstenen så rinner det ut igen längs ner genom avloppet på förankringsplattan.

Del 9: Regnhuv

5 years ago

Vad är en Regnhuv?

Regnhuven är ett annat alternativ som man kan använda som avslutning på den rostfria stålskorstenen. Regnhuven ser ut som ett hatt som placeras längst upp på toppen med hjälp av vårt Twist-Lock system och ett klämband. Regnhuvens huvudsakliga uppgift är att skydda skorstenen så att det inte kommer in vatten.

Regnhuv med Vindskydd

Vi har två olika sortsers regnhuvar:

 • Regnhuv med gnistskydd
 • Regnhuv med vindskydd
 • Här kan du läsa mer om regnhuvarnas olikheter

  När behöver man en Regnhuv och varför?

  En regnhuv ska alltid installeras vid inomhusmontage. Då det annars regnar rakt in i kaminen.

  Vid utomhusmontage är det inte lika viktigt eftersom man där har förankringsplattan och kondensatavloppet för vatten som kan komma in uppifrån.

  Men om man bor i ett område där det regnar eller snöar viktigt så kan det absolut vara en fördel med regnhuv även vid utomhusmontage. Det är något man kan diskutera med sotaren som kan vara på plats och titta.

  Del 8: Ändavslut

  5 years ago

  Vad är ett Ändavslut?

  Ändavslutet har fått sitt namn efter sin funktion. Dvs det är skorstenens topp. Kronan på verket.

  Det är den delen som oftast används som avslut på den rostfria stålskorstenen.

  06.12.2018 11:15:43

  Ändavslutet är ett öppet avslut som ofta gör köparen orolig. Vad händer om det regnar in i skorstenen?

  Öppningen är inte stor, men om det skulle rinna in vatten uppifrån så kan man enkelt öppna kondensatavloppet längs ner på skorstenen. På det sättet rinner vattnet ut lika snabbt som det kommer in i skorstenen.

  När behöver man ett ändavslut och varför?

  Man måste alltid ha ett avslut på skorstenen, antingen i form av ett ändavslut eller en regnhuv. Men vid utomhusmontage räcker det mer än väl med det öppna ändavslutet. Det kan till och med vara en fördel men tanke på draget i skorstenen.

  Förebygg torr luft inomhus

  5 years ago

  Framför allt under vinterhalvåret är det vanligt att det uppstår en extra torr luft när man värmer upp inomhus. Speciellt när man använder en kamin eller en öppen eldstad. Då drar elden nämligen med sig mer syre för att kunna brinna ordentligt. Då rekomenderas det att ha en luftfuktigthet på ca 40-50%. Om man har en högre luftfuktighet blir luften tjock och fuktig. Är luftfuktigheten mindre än 40% så kan huden och slemhinnor bli torra. I denna artikeln får du tips på hur man får det perfekta klimatet inomhus.

  Symptomer av torr luft från kaminen

  När man eldar under vintern så blir fuktigheten i luften mindre. Om man eldar under en längre tid leder det till en torr luft, som kan påverka kroppen negativt. Inte bara en torr näsa, hals och problem vid andningen. Utan även huvudvärk, trötthet och koncentrationssvårighetet är tydliga symptomer på att luften är för torr. Om man redan har en förkylning i kroppen så kan även denna förväras av den torra luften.

  Ett alternativ skulle vara att inte värma huset alls. Men vem vill inte ha det varmt och skönt hemma när det är kallt och obehaligt utomhus. Och om man då kan värma huset genom en öppen och härlig brasa så är det såklart ännu bättre. Därför finns det även såkallade luftfuktare.

  Förebygg torr luft med luftfuktare

  Om luften i rummet är torr så försämras hela atmosfären i rummet. Men det går att lösa emd en Luftfuktare. Förut hängde man behållare på värmeelementen för att fukta luften. Moderna luftfuktare drivs vanligtvis med ström. De olika alternativen fungerar på olika sätt. En luftfuktare med ånga fungerar på det sättet att vattnet inuti maskinen värms upp och fördelas sedan i form av ånga i rummet. Sedan har vi en luftfuktare som fuktar av rummet med att avdunsta kondensat. Det tredje alternativet är ett sorts vattenspray, där fukt kontinuerligt fördelas i rummet med hjälp av ett munnstycke. En kortsiktigt lösning är även att sätta skålar med vatten i rummet. Även rumsbrunnar kan höja luftfuktigheten i rummet. De som inte bara vill ha luftfuktighet i rummet utan även en fräsch luft bör införskaffa sig växter att sätta i rummet.

  Det är dock viktigt att tänka på att inte ta in för mycket fuktigthet i huset eftersom det kan leda till mögel. Men man ska se till att hela tiden lufta rummen.

  Rum med öppen spis

  Förhindra torr luft med att värma huset på rätt sätt

  En luftfuktare installerar först när luften redan är torr, men det finns såklart även sätt att förebygga att luften ens blir torr. Ett sätt att förebygga torr luft är att elda i kamin, men då måste mna elda på rätt sätt. Brännvirket ska till exempel fördelas på rätt sätt från början och man ska lägga på nytt virke först när elden nästa brunnit ut. Man ska även se till att öppna fönster ca 5 minuter när man eldar i kaminen, för att släppa in frisk luft i rummet. Även skorstenen har en påverkan på att luften i rummet. Om draget är för dåligt i skorstenen så kan det leda till att röken och kolmonoxiden inte dras ut utan kommer tillbaka in i rummet och gör luften torr. Men med en rostfri stålskorsten med rätt diameter och längd händer inte detta. En rostfri stålskorsten drar ut röken och de olika avgaserna. På så sätt kan du elda inomhus under vinterhalvåret utan att behöva tänka på din hälsa.

  Del 7: Väggkonsol

  5 years ago

  Vad är en väggkonsol?

  Väggkonsolen är lätt att blanda ihop med väggfästet. Men delarna har två helt olika uppgifter. Väggkonsolen är nämligen den del som skorstenen monteras på, som håller upp vikten av skorstenen.

  Väggkonsolen finns i flera olika längder och passar till alla våra skorstenar.

 • Väggkonsol Standard: passar till väggfäste starr och väggfäste 60-100mm
 • Väggkonsol 450 mm
 • Väggkonsol Standard Väggkonsol 650 mm
 • Väggkonsol 750 mm
 • Väggkonsol 935 mm
 • Väggkonsol 1120 mm
 • När behöver man en väggkonsol och varför?

  En väggkonsol används vid väggmontage. Dvs när skorstenen ska monteras på väggen så behöver man en väggkonsol som rostfria stålskorstenen kan stå på.

  Med väggmontage så är det lättare att bestämma var skorstenen ska komma ut igenom väggen och var testöppningen och förankringsplattan ska monteras.

  Man kan använda sig av väggmontage både vid montering inomhus och utomhus.

  Det är självklart även möjligt att bygga en egen väggkonsol som man kan montera skorstenen på.

  Del 6: Väggfäste

  5 years ago

  Vad är ett väggfäste?

  Väggfästet är delen som fäster skorstenen till väggen och även gör att skorstenen inte inte faller i sidled.

  Väggfästet fäst runt skorstenen med hjälp av en ring och sedan på väggen med hjälp av en förställbar ställning och skruvar.

  Alla våra väggfästen passar till våra diametrar 130, 150, 180 och 200mm.

  Väggfäste Starr


  Och finns även i olika längder:

 • Väggfäste Starr: 55 mm
 • Väggfäste 60-100 mm
 • Väggfäste 100-200 mm
 • Väggfäste 200-400 mm
 • Väggfäste 300-600 mm
 • Och självklart även väggfästeförlängningar: till 860 mm och till 1060 mm.

  När behöver man ett väggfäste och varför?

  Man måste ha ett väggfäste var tredje meter. Men det är såklart möjligt att montera väggfästena tätare om man behöver extra stabilitet.

  Väggfästen ska monteras både vid montering inomhus såsom utomhus.

  Viktigt att tänka på är att väggfästena inte håller upp vikten från skorstenen utan endast är till för att hålla skorsten stabil så att den inte faller i sidled.

  Det finns även ett såkallad fästen vid takgenomföring som man kan använda vid inomhusmontage om det inte finns möjlighet att fästa skorstenen till väggen. Detta fäste monteras då i innertaket och runt skorstenen.