Behöver du hjälp? Må. till Fr. 09:00 till 18:00 Prata med specialisterna: 084 468 5121
Betalmetod :
Swipe to the left

Hur monterar man skorstenen genom taket?

Yesterday

Det finns två tillfällen då man måste använda sig av en takgenomföring. Det vanligaste är att man bygger skorstenen inomhus och då vill gå igenom både innertaket och yttertaket. Ett annat tillfälle, som inte är lika vanligt, är vid utomhusmontage och man väljer att gå igenom taksprånget.

Vid båda tillfällena behövs en täckplåt och en regnkrage.

Men den stora frågan är: Hur monteras täckplåten och sedan regnkragen?

Det viktigaste att tänka på när man går igenom taket är att man måste hålla 5 cm från brännbart material. Om det är fallet så kan man sedan fylla ut hålet med en icke brännbar isolering.

Täckplåten monteras sedan uppe på taket. Vi har två olika täckplåtar beroende på vilket tak man har och hur man vill montera täckplåten.

Den första täckplåten har en platta som är gjord av bly med en kon som består av rostfritt stål. Denna används när man har takplattor på taket. Plattan av bly är nämligen formbar och enkel att installera under takplattorna så att den inte syns. Man kan även enkelt göra plåten mindre tack vare det formbara blyt.

Den andra täckplåten består helt och hållet av aluminium. Vilket gör den billigare men därför svårare att montera vid tak med takplattor.

06.12.2018 11:15:43

Hur får man det tätt vid takgenomföring?

Med hjälp av regnkragen, som monteras 3-4 cm över takgenomföring, blir det tätt runt om genomföringen. Regnkragen ser ut precis som en krage som lägger sig runt skorstenen och täckplåten och gör på så sätt genomföringen tät.

Är regnhuv ett måste?

Vid inomhusmontage måste man alltid använda sig av en regnhuv. Annars riskerar man att det kommer vatten i skorstenen som sedan rinner ner i kaminen.

Vid utomhusmontage är det inte lika viktigt att montera en skorsten. För om det kommer in regn i skorstenen så rinner det ut igen längs ner genom avloppet på förankringsplattan.

Del 9: Regnhuv

14 days ago

Vad är en Regnhuv?

Regnhuven är ett annat alternativ som man kan använda som avslutning på den rostfria stålskorstenen. Regnhuven ser ut som ett hatt som placeras längst upp på toppen med hjälp av vårt Twist-Lock system och ett klämband. Regnhuvens huvudsakliga uppgift är att skydda skorstenen så att det inte kommer in vatten.

Regnhuv med Vindskydd

Vi har två olika sortsers regnhuvar:

 • Regnhuv med gnistskydd
 • Regnhuv med vindskydd
 • Här kan du läsa mer om regnhuvarnas olikheter

  När behöver man en Regnhuv och varför?

  En regnhuv ska alltid installeras vid inomhusmontage. Då det annars regnar rakt in i kaminen.

  Vid utomhusmontage är det inte lika viktigt eftersom man där har förankringsplattan och kondensatavloppet för vatten som kan komma in uppifrån.

  Men om man bor i ett område där det regnar eller snöar viktigt så kan det absolut vara en fördel med regnhuv även vid utomhusmontage. Det är något man kan diskutera med sotaren som kan vara på plats och titta.

  Del 8: Ändavslut

  21 days ago

  Vad är ett Ändavslut?

  Ändavslutet har fått sitt namn efter sin funktion. Dvs det är skorstenens topp. Kronan på verket.

  Det är den delen som oftast används som avslut på den rostfria stålskorstenen.

  06.12.2018 11:15:43

  Ändavslutet är ett öppet avslut som ofta gör köparen orolig. Vad händer om det regnar in i skorstenen?

  Öppningen är inte stor, men om det skulle rinna in vatten uppifrån så kan man enkelt öppna kondensatavloppet längs ner på skorstenen. På det sättet rinner vattnet ut lika snabbt som det kommer in i skorstenen.

  När behöver man ett ändavslut och varför?

  Man måste alltid ha ett avslut på skorstenen, antingen i form av ett ändavslut eller en regnhuv. Men vid utomhusmontage räcker det mer än väl med det öppna ändavslutet. Det kan till och med vara en fördel men tanke på draget i skorstenen.

  Förebygg torr luft inomhus

  28 days ago

  Framför allt under vinterhalvåret är det vanligt att det uppstår en extra torr luft när man värmer upp inomhus. Speciellt när man använder en kamin eller en öppen eldstad. Då drar elden nämligen med sig mer syre för att kunna brinna ordentligt. Då rekomenderas det att ha en luftfuktigthet på ca 40-50%. Om man har en högre luftfuktighet blir luften tjock och fuktig. Är luftfuktigheten mindre än 40% så kan huden och slemhinnor bli torra. I denna artikeln får du tips på hur man får det perfekta klimatet inomhus.

  Symptomer av torr luft från kaminen

  När man eldar under vintern så blir fuktigheten i luften mindre. Om man eldar under en längre tid leder det till en torr luft, som kan påverka kroppen negativt. Inte bara en torr näsa, hals och problem vid andningen. Utan även huvudvärk, trötthet och koncentrationssvårighetet är tydliga symptomer på att luften är för torr. Om man redan har en förkylning i kroppen så kan även denna förväras av den torra luften.

  Ett alternativ skulle vara att inte värma huset alls. Men vem vill inte ha det varmt och skönt hemma när det är kallt och obehaligt utomhus. Och om man då kan värma huset genom en öppen och härlig brasa så är det såklart ännu bättre. Därför finns det även såkallade luftfuktare.

  Förebygg torr luft med luftfuktare

  Om luften i rummet är torr så försämras hela atmosfären i rummet. Men det går att lösa emd en Luftfuktare. Förut hängde man behållare på värmeelementen för att fukta luften. Moderna luftfuktare drivs vanligtvis med ström. De olika alternativen fungerar på olika sätt. En luftfuktare med ånga fungerar på det sättet att vattnet inuti maskinen värms upp och fördelas sedan i form av ånga i rummet. Sedan har vi en luftfuktare som fuktar av rummet med att avdunsta kondensat. Det tredje alternativet är ett sorts vattenspray, där fukt kontinuerligt fördelas i rummet med hjälp av ett munnstycke. En kortsiktigt lösning är även att sätta skålar med vatten i rummet. Även rumsbrunnar kan höja luftfuktigheten i rummet. De som inte bara vill ha luftfuktighet i rummet utan även en fräsch luft bör införskaffa sig växter att sätta i rummet.

  Det är dock viktigt att tänka på att inte ta in för mycket fuktigthet i huset eftersom det kan leda till mögel. Men man ska se till att hela tiden lufta rummen.

  Rum med öppen spis

  Förhindra torr luft med att värma huset på rätt sätt

  En luftfuktare installerar först när luften redan är torr, men det finns såklart även sätt att förebygga att luften ens blir torr. Ett sätt att förebygga torr luft är att elda i kamin, men då måste mna elda på rätt sätt. Brännvirket ska till exempel fördelas på rätt sätt från början och man ska lägga på nytt virke först när elden nästa brunnit ut. Man ska även se till att öppna fönster ca 5 minuter när man eldar i kaminen, för att släppa in frisk luft i rummet. Även skorstenen har en påverkan på att luften i rummet. Om draget är för dåligt i skorstenen så kan det leda till att röken och kolmonoxiden inte dras ut utan kommer tillbaka in i rummet och gör luften torr. Men med en rostfri stålskorsten med rätt diameter och längd händer inte detta. En rostfri stålskorsten drar ut röken och de olika avgaserna. På så sätt kan du elda inomhus under vinterhalvåret utan att behöva tänka på din hälsa.

  Del 7: Väggkonsol

  1 month ago

  Vad är en väggkonsol?

  Väggkonsolen är lätt att blanda ihop med väggfästet. Men delarna har två helt olika uppgifter. Väggkonsolen är nämligen den del som skorstenen monteras på, som håller upp vikten av skorstenen.

  Väggkonsolen finns i flera olika längder och passar till alla våra skorstenar.

 • Väggkonsol Standard: passar till väggfäste starr och väggfäste 60-100mm
 • Väggkonsol 450 mm
 • Väggkonsol Standard Väggkonsol 650 mm
 • Väggkonsol 750 mm
 • Väggkonsol 935 mm
 • Väggkonsol 1120 mm
 • När behöver man en väggkonsol och varför?

  En väggkonsol används vid väggmontage. Dvs när skorstenen ska monteras på väggen så behöver man en väggkonsol som rostfria stålskorstenen kan stå på.

  Med väggmontage så är det lättare att bestämma var skorstenen ska komma ut igenom väggen och var testöppningen och förankringsplattan ska monteras.

  Man kan använda sig av väggmontage både vid montering inomhus och utomhus.

  Det är självklart även möjligt att bygga en egen väggkonsol som man kan montera skorstenen på.

  Del 6: Väggfäste

  2 months ago

  Vad är ett väggfäste?

  Väggfästet är delen som fäster skorstenen till väggen och även gör att skorstenen inte inte faller i sidled.

  Väggfästet fäst runt skorstenen med hjälp av en ring och sedan på väggen med hjälp av en förställbar ställning och skruvar.

  Alla våra väggfästen passar till våra diametrar 130, 150, 180 och 200mm.

  Väggfäste Starr


  Och finns även i olika längder:

 • Väggfäste Starr: 55 mm
 • Väggfäste 60-100 mm
 • Väggfäste 100-200 mm
 • Väggfäste 200-400 mm
 • Väggfäste 300-600 mm
 • Och självklart även väggfästeförlängningar: till 860 mm och till 1060 mm.

  När behöver man ett väggfäste och varför?

  Man måste ha ett väggfäste var tredje meter. Men det är såklart möjligt att montera väggfästena tätare om man behöver extra stabilitet.

  Väggfästen ska monteras både vid montering inomhus såsom utomhus.

  Viktigt att tänka på är att väggfästena inte håller upp vikten från skorstenen utan endast är till för att hålla skorsten stabil så att den inte faller i sidled.

  Det finns även ett såkallad fästen vid takgenomföring som man kan använda vid inomhusmontage om det inte finns möjlighet att fästa skorstenen till väggen. Detta fäste monteras då i innertaket och runt skorstenen.

  Utsliten skorsten

  2 months ago

  När en skorsten är för gammal ser man det framför allt på utsidan av skorstenen då det har fått en svag färg av mörkgula fläckar. Till det så kan det även komma en konstig kemisk doft i rummet. Det kan dock ta ett par år innan man inser att skorstenen är för gammal. Och det beror oftast det på vilket material skorstenen och huset väggar består av, dvs hur tydligt man kan se fläckarna.

  Hur slits en skorsten ut?

  När man har en skorsten och vill att den ska användas i flera år, då är det viktigt att vara noga med att ta hand om skorstenen. Det kan nämligen bildas fukt som inte försvinner vid eldningen och sätter sig som kondensat på inneväggarna av skorstenen. Därför kan just fuktig ved eller annat material vara en av anledningarna till varför skorstenen inte håller lika många år som man tänkt sig. Men det vanligaste orsaken är faktiskt en för låg temperatur på avgaserna när man eldar i sin spis. För vid förbränningen bildas det rök, och där röken kyls av så blir det fuktig. Och om den då kyls av inne i skorstenen så stannar även fukten kvar inne i skorstenen. I kombination med syror och koldioxid så bildas det det fukt vid förbränning som sedan leder till att det sätter sig i skorstenen och skorstenen blir på det sättet utsliten, sotig och rostig. Det är en process som kan hålla på i flera åt men man märker det först när fläckarna blir synliga på utsidan av skorstenen, för då har nämligen fukten tagit sig igenom från insidan till utsidan. Vilket leder till att skorstenen tappar hela sin fuktion och kan till och med gå sönder. Men i värsta fall kan fuktigheten ta sig in i huset och bli påverkad av värmen som uppstår vid förbränningen, vilket till slut kan leda till en väldigt hög brandrisk!

  Undvik att skorstenen slits ut

  Bästa sättet att undvika problem med skorstenen är först och främst att alltid se till att den inte är igentäppt med skit. Så att röken alltid enkelt kan gå igenom skorstenen vid eldning. Annars kommer inte röken ut och den kyls ner inne i skorstenen vilket leder till fukten på insidan.

  Även att använda sig av torrt och bra bränsle vid förbränningen är också bra för skorstenen. Och att impregnera skorstenen är ett tips för att hålla skorstenen i topp skick länge.

  Men om man väljer att använda sig av gasförbränning så är det inte lika enkelt. Eftersom det är svårt att hålla gasen torr. I det fallet handlar det om skorstenen konstruktion. Den måste nämligen ha ett optimalt drag för att kunna transpotera röken uppåt, eftersom om man väljer att förbränna med naturgas så kan det bildas 1,5 Liter kondensatvatten från en kubikmeter gas.

  En annan lösning på problemet är självklart att installera en rostfri stålskorsten. Man kan båda installera in den i en murad skorsten eller bygga den utanpå huset. Materialet i den rostfria stålskorstenen står nämligen emot fuktigheten och därför s

  lits inte skorstenen ut på samma sätt.

  Rostfri stålskorsten utomhusmontage


  När man inser att skorstenen har börjat slitas ut

  Så fort man märker att skorstenen inte längre håller samma standard som tidigare år så är det viktigt att reagera sna

  bbt. Den absolut enklaste lösningen är att installera ett rostfritt rör inne i den

  skorstenen som redan finns. På det sättet blir genomföringen återigen säkert och dragit i skorstenen blir bättre. Fukten kan inte heller påverka det rostfria stålröret vilket gör att man undviker att skorste

  nen slit ut igen. Om det mot förmodan inte skulle vara möjligt att installera en rostfri stålskorsten i den murade skorstenen, kan man även rus

  ta upp skorstenen med olika speciella lackeringsmedel. Detta medel förhindrar skorstenen att slitas upp mer men är en kortsiktig lösning.

  När inget annat funkar: Sanering eller nybygg

  När det inte går att lösa problemet med en enkel uppfräschning av skorstenen så finns det endast två alternativ.

  Antingen en sanering eller att byta ut skorstenen helt och hållet. Det är framför allt vanligt att göras vid skorstenen på äldra hus, som helt enkelt slits ut med åren. Men det händer även på nybyggen där man installerat skorstenen utan att tänka på isoleringen vid installation och/eller skorstenens höjd och storlek som gör att draget är dåligt.

  När man bestämmer sig för att installera en helt ny skorsten så finns det ett par saker som man måste tänka på. Först och främst storleken på skorstenen, för att få ett bra drag i den nya skorstenen. Det är även extra smart att installera en rostfri stålskorstenen eftersom den både är enkel att installera och klarar av fukten som kan uppstå.

  Del 5: Övergång/Förminskning

  3 months ago

  Vad är en övergång/förminskning?

  Övergången är den delen som kopplas på rökröret av kaminen för att kunna koppla ihop kaminen och skorstenen. Övergången har alltså fått sitt namn för att det är delen som går från enkelväggigt rökrör till dubbelväggig skorsten.

  Övergången är ca 150 mm lång och bygger ca 5 cm vid montering. Ena sidan består av ett enkelväggigt rostfritt rör som monteras utanpå det svarta rökröret. Andra sidan består av en dubbelväggig del med vårt Twist-lock system.

  Rostfri stålskorsten Övergång

  När behöver man en övergång och varför?

  Övergången behöver alltid vid installeringen av en modulskorsten av rostfritt stål. Därför att man alltid måste börja installationen med att gå från enväggig till dubbelväggig för att sedan kunna montera ihop den dubbelväggiga skorstenen.

  Om det skulle visa sig att rökröret har en mindre diameter än vad skorstenen har, då måste man använda sig av en förminskning. Förminskningen fungerar på samma sätt som övergången bara att den förminskar skorstensröret så att den kan kopplas ihop med rökröret.

  Vi har flera förminskningar att erbjuda på vår hemsida men det är självklart möjligt för oss att framställa en förminsking som passar till alla sorters rökrör.

  Del 4: Skorstenslängd

  3 months ago

  Vad är en skorstenslängd?

  Skorstenslängden är den rostfria stålskorstenens stomme. Precis som det låter är det delen som används för att bygga skorstenen på höjden. Hur många som behövs beror helt och hållet på hur hög skorstenen måste bli.

  29.01.2019 14:14:50

  Vi har flera olika längder på skorstenslängderna: 120 mm, 300 mm, 500 mm och 1000 mm.

  Vi har även justerbara skorstenslängdern i två olika längder: 300-450 mm och 500-850 mm.

  När behöver man en skorstenslängd och varför?

  En skorstenslängd används alltid vid installeringen av en skorsten, vare sig det är inomhus eller utomhus.

  29.01.2019 14:17:16

  De justerbara skorstenslängderna använder vi alltid som väggenomföring, dvs det rör som kopplar ihop övergången med T-röret. Det gör vi för att man sällan har den exakta längden mellan det två delarna, därför är det lättast att montera en justerbar skorstenslängd eftersom man då kan justera delen till den längden man behöver.

  Det går att använda skorstenslängden både i lodrät och vågrät riktning.

  Skorstenslängden blir ca 50-60°C varm på utsidan av röret.

  Del 3: T-röret

  3 months ago

  Vad är T-röret?

  T-röret är den tredje delen på skorstenen för utomhusmontage. Delen bygger ca 500 mm i höjd och 50 mm åt sidan och monteras övanpå testöppningen.

  T-röret får sitt namn från sitt utseende. Delen har nämligen samma form som ett T. Detta för att kunna koppla ihop röret som går igenom väggen med Testöppningen och likaså skorstenslängderna uppåt.

  Det som är speciellt vid monteringen av T-röret är att produkten inte har något Twist-Lock system på den undre sidan. Detta för att det ska vara möjligt att montera röret mot väggen i den riktnigen som man vill ha den. Monteringen blir dock ändå säker med hjälp av klämbandet som monteras runt skarven och vikten från de ovansittande delarna.

  T-rör

  När behövs T-röret och varför?

  Ett T-rör ska alltid finnas med på en skorsten som monteras på husets fasad. Eftersom det är delen som kopplar ihop den utanpåliggande skorstenen med väggenomföringen och kaminen så är det en viktigt del i monteringen.

  Man kan även instrallera T-röret vid inomhusmontering om man väljer att montera en skorsten med en bas på golvet.

  Men kan även montera upp till tre T-rör på skorstenen om man vill ansluta fler än en kamin eller panna. T.ex. en på nedevåningen och en på övervåningen. Då installerar man bara enkelt ett T-rör i den rostfria stålskorstenen som gör det möjligt. Det är till och med möjligt att montera ett andra T-rör innan man har en andra kamin. Då täcker man bara enkelt igen öppningen med ett lock.