Behöver du hjälp? Må. till Fr. 09:00 till 18:00 Prata med specialisterna: +31 850090571
Betalmetod :

RÖKRÖR

Grid List

Set Descending Direction

1 Item(s)

Grid List

Set Descending Direction

1 Item(s)

Det ideala rökröret för din rostfria stålkamin

 
Utanför ligger den kalla snön. Det blåser en kall isig vind. I vardagsrummet framför den gnistrande varma kaminen sitter barnen med en kopp het choklad. Förr i tiden var en kaminugn i hemmet oumbärlig. Ofta var det den enda värmekällan att överleva med varma fötter den hårde vintern. Idag återupplivas den som luxus och dekoration. Modellerna är modernare och passar optiskt till inredningen. Funktionen är dock samma: att värma bostaden och samtidigt skapa en trevlig, och mysig atmosfär. Med kaminröret förs de från elden bildade röken ut i det fria. Varje rökrör i vår butik är senoterm lackerade. Det betyder att lackeringen är ytterst värmetålig och rören är för brännskadeskyddade. om du har frågor angående det riktiga rökröret, rådgör vi dig gärna!

Det passande rökröret för varje ugn


Rökröret (eller kamin-ugnsrör) leder kondensatet, som innehåller många giftiga gaser, till skorstenen och därmed ut i den yttre luften. Rökröret kan man själv med hjälp av en enkel instruktion installera. Många kunder låter trots detta montera in det från sotaren. 

Kaminrörets historia


Kaminens status har förändrat sig och därmed även form och modell. Härmed förbättrade sig även rökröret och tillverkas idag med hjälp av andra material. Förr bestod röret mest av aluminium eller emalj. Eftersom dessa inte är så brandsäkra ersattes de av stålplåt. Emalj är optiskt väldigt skön men genom hetta bildas sprickor, som kan leda till brand. Dessutom kan ytan snabbt bli skadad vilket inte är lätt att reparera. Även aluminium är inte värmeresistent och lämnar fula solfläckar. 

Stålrökröret är värmebeständigt till 400 grad Celsius och med ett skikt senotermlack ännu mer robust. Med ett senotermskikt kan man, även vid hetta, fatta tag i och röret efterlämnar inga väggfläckar och mindre skador kann snabbt förbättras. Ett rökrör av stålplåt strålar även ut mindre värme i bostaden.

Kaminrör till enkel- och dubbelväggiga rostfria stålskorstenar


det finns enkelväggiga och dubbelväggiga rostfria stålskorstenar. Den dubbelväggiga har vissa fördelar gentemot sin brorsmodell. Rökrörets 2-4 mm tjocka rörväggarna är i kombination med en rostfri stålskorsten den bästa lösningen för en brandsäker miljö och ger även mindre hetta. Den dubbelväggiga rostfria skorstenen finns i fackbutiker och i vår onlinebutik. Längden kan bestämmas efter ditt behov. Den inre diametern ska dock fastställas genom en tvärsnittberäkning. 

Kamin- och rostfri stålskorsten installation


Ett vinkelrör (förbindelse ugn och rökrör) är ofta nödvändigt när man monterar kaminröret. I vår onlinebutik erbjuder vi dig de nödvändiga materialen och delarna i en skorsten byggkit, därmed inget hindrar din installation.

Rökrör med inbyggd lucka (spjäll)


Rökspjället rengöringsluckan är en platta resp. ett lock av metall, som i de flesta kaminrören redan är inbyggd. Mest böjbar men även raka rör. Med hjälp av en hävstång ovanför kaminen öppnas och stängs spjället manuellt. Detta betyder att spjällets tvärsnitt till 70% förstoras eller förmindras. Är spjället öppet uppstår mer drag. Luft utifrån flödar in i kaminen. Är spjället stängd, förblir värmen längre eftersom mindre dragluft kommer in.

När ska spjället vara öppet eller stängt?


Genom spjället regleras såväl temperaturen och rökgasflödet, som flammorna, bränntiden och effektivitet. Spjället ska därför öppnas kort innan elden tänds och när vidare brännmaterial läggs in. Man stänger den när en vedflamma blossar. Även om eldstaden inte används över en längre tid, t.ex. över sommaren, ska rökspjället vara stängt.

När är ett rökspjäll nödvändigt?


Kaminspjället är framför allt i två fall viktigt: En kamin har ofta en till två reglar. Finns det bara ett primär huvudspjäll rekommenderas en rökspjäll. Men även med en primär- och sekundärregel kan man installera ett rör med inbyggd spjäll. Bara när man kan reglera förbränningens intensitet regeln kann man avstå från ett rökspjäll. 

Vilket är det riktiga rökröret?


Ett generellt svar på vilket rör som bäst passar finns det inte. Mångfalden är stor och det fackmässiga och vederbörliga installationen är beroende av många faktorer. T.ex. rörets längd och monteringsvinkel spelar en stor roll. I vår onlinebutik ger vi dig råd över det passande kaminröret. Vårt expertteam hjälper dig gärna!