Behöver du hjälp? Må. till Fr. 09:00 till 18:00 Prata med specialisterna: +31 850090571
Betalmetod :
Swipe to the left

januari 2019

Del 4: Skorstenslängd

6 years ago

Vad är en skorstenslängd?

Skorstenslängden är den rostfria stålskorstenens stomme. Precis som det låter är det delen som används för att bygga skorstenen på höjden. Hur många som behövs beror helt och hållet på hur hög skorstenen måste bli.

29.01.2019 14:14:50

Vi har flera olika längder på skorstenslängderna: 120 mm, 300 mm, 500 mm och 1000 mm.

Vi har även justerbara skorstenslängdern i två olika längder: 300-450 mm och 500-850 mm.

När behöver man en skorstenslängd och varför?

En skorstenslängd används alltid vid installeringen av en skorsten, vare sig det är inomhus eller utomhus.

29.01.2019 14:17:16

De justerbara skorstenslängderna använder vi alltid som väggenomföring, dvs det rör som kopplar ihop övergången med T-röret. Det gör vi för att man sällan har den exakta längden mellan det två delarna, därför är det lättast att montera en justerbar skorstenslängd eftersom man då kan justera delen till den längden man behöver.

Det går att använda skorstenslängden både i lodrät och vågrät riktning.

Skorstenslängden blir ca 50-60°C varm på utsidan av röret.

Del 3: T-röret

6 years ago

Vad är T-röret?

T-röret är den tredje delen på skorstenen för utomhusmontage. Delen bygger ca 500 mm i höjd och 50 mm åt sidan och monteras övanpå testöppningen.

T-röret får sitt namn från sitt utseende. Delen har nämligen samma form som ett T. Detta för att kunna koppla ihop röret som går igenom väggen med Testöppningen och likaså skorstenslängderna uppåt.

Det som är speciellt vid monteringen av T-röret är att produkten inte har något Twist-Lock system på den undre sidan. Detta för att det ska vara möjligt att montera röret mot väggen i den riktnigen som man vill ha den. Monteringen blir dock ändå säker med hjälp av klämbandet som monteras runt skarven och vikten från de ovansittande delarna.

T-rör

När behövs T-röret och varför?

Ett T-rör ska alltid finnas med på en skorsten som monteras på husets fasad. Eftersom det är delen som kopplar ihop den utanpåliggande skorstenen med väggenomföringen och kaminen så är det en viktigt del i monteringen.

Man kan även instrallera T-röret vid inomhusmontering om man väljer att montera en skorsten med en bas på golvet.

Men kan även montera upp till tre T-rör på skorstenen om man vill ansluta fler än en kamin eller panna. T.ex. en på nedevåningen och en på övervåningen. Då installerar man bara enkelt ett T-rör i den rostfria stålskorstenen som gör det möjligt. Det är till och med möjligt att montera ett andra T-rör innan man har en andra kamin. Då täcker man bara enkelt igen öppningen med ett lock.

Elda miljövänligt med vedkamin

6 years ago

Det är framför allt under de allra kallaste månaderna om året som det är viktigt att ha det varmt i de rum och byggnader man befinner sig i.Tyvärr är det ju inte bara tempraturen som ökar när man skruvar upp värmen på elementen, utan även kostnaderna. Sedan måste man också tänka på att värma med gas eller liknande är i längden inte heller bra för miljön. Därför har vi alternativet att elda inomhus i en kamin. En kamin som inte minst sprider like mycket värme till huset, utan som även är miljövänligt. Vad ni måste tänka på får ni reda på här.

Jag har ingen kamin, hur gör jag då?

Den som redan har en kamin i sitt hus eller lägenhet kan skatta sig lycklig och börja elda miljövänligt direkt. Den som inte har en kamin, kan enkelt installera en eller flera i sitt hem. Det som man dock behöver att tänka på att man har en skorsten, och om man redan har den så måste den vara tillräckligt stor och lång för att klara av en kamin eller flera. Men här finns såklart också alternativet att instrallera en rostfri stålskorsten. Det är möjligt att både att instrallera den i den gamla murade skorstenen. Men också att installera en helt ny skorsten som antingen går igenom huset eller utanpå huset. Det enda som är viktigt är att man alltid måste diskutera skorstenen med en sotare innan beställning och installering.

Är vedkamin verkligen lösningen för allt?

Vedeldning räknas som en miljövänlig förbränning, men även med ved finns det risker. Om det eldas på fel sätt finns det en risk att röken innehåller liknande ämnen som finns i utsläppen från en dieselmotor. Till det måste man även tänka på att vedeldning är bara lika miljövänlig som det finns träd i naturen. Eftersom träden tar emot röken från vedförbränningen och neutraliserar den. Men ingen panik, det finns flera tricks som gör förbränningen med ved inte bara billigt utan även miljövänlig.

Korrekt förbränning med ved

När det kommer till förbränning med ved är det inte bara brännmaterialet som spelar roll. Det är även viktigt att kaminen är miljövänlig. Utöver det är det extramt viktigt att se till att kaminen är tillämpad för vedeldning. Veden ska helt vara från den närliggande regionen eller på egen hand blivit huggen, klyvad och torkad. Det är även rekomenderat från sotaren att veden ska innehålla max 20% fukt. Man bör även klyva all ved vid samma tidpunkt och delarna ska vara ungefär lika stora. Tips när man eldar är att lägga veden både rakt och diagonalt, mellan de stora vedbitarna kan man lägga halm eller mindre pinnar. Då brinner elden rakt igenom hela veden och elden håller längre. Man ska lägga på ny ved först när det understa materialen inte längre brinner utan bara glöder. På det sätter sparar man ved och värmen håller länge. Om man lyckades elda ordentligt ser man när elden har slocknat och det endast är vit och ren aska är kvar.

Lagra ved – vad måste jag tänka på?

Den som själv går ut i skogen och hugger ved eller hämtar den i skogen på egen hand, sparar inte bara pengar utan stödjer också den naturliga produktionen. Detta rekomenderar vi dock endast när det finns plats i hemmet att lagra virket på rätt sätt. Dvs skyddas från regn och snö, så att veden håller sig torrt och bra. Allra bästa förvaringen är inne i ett förråd eller staplat längst en vägg med skydd i form av tak. I det sistnämda alternativet bör man även täcka veden med en pressening. Man bör inte heller lägga virket direkt på golvet eller marken utan stappla det på en lastpall eller plankor, på det sätter klarar sig virket en längre tid. Nyhuggen ved innehåller ca 40-50% vätska, därför är det bäst att lagra veden torrt ca två år innan det är perfekt till förbränning.

Konsten att stapla ved

Del 2: Testöppningen

6 years ago

Vad är Testöppningen?

Testöppningen är den andra delen på en skorsten för utomhusmontage. Delen bygger 475 mm i höjd och monteras mellan förankringsplattan och T-röret.

  • Det som är speciellt vid monteringen av testöppningen är att produkten inte har något Twist-Lock system på den undre sidan. Detta för att det ska vara möjligt att montera luckan på testöppningen i den riktnigen som man vill ha den. Monteringen blir dock ändå säker med hjälp av klämbandet som monteras runt skarven och vikten från de ovansittande delarna.
  • Testöppningen kan även kallas rengöringslucka eftersom den huvudsakliga uppgiften som delen har är att man kan öppna luckan och rengöra skorstenen underifrån. Tack vara denna öppningen behöver sotaren aldrig ta sig upp på taket för att sota eller kontrollera skorstenen utan kan göra allting från marken.Testöppning
  • När behöver man Testöppingen och varför?

    En testöppning ska alltid finnas med på en skorsten som monteras på husets fasad. Just av den anledningen att sotaren ska kunna sota skorstenen på ett lättare sätt. Därför är delen alltid med i våra byggsatser för utomhusmontage.

    Man kan även installera en testöppningen i en skorsten för inomhusmontage om det önskas. Denna önskning kommer då oftast från sotaren. Alltså är det alltid bra att prata med sotaren innan man beställer och installerar.

    Om det skulle vara så att man inte har plats att montera Testöppningen under T-röret så är det även möjligt att montera delen ovanför T-röret. Det är dock viktigt att man diskuterar det med sotaren innan beställning och montering.

    Del 1: Förankringsplattan

    6 years ago

    Vad är förankringsplattan?

    Förankringsplattan är bottenplattan på skorstenen. Dvs den första delen av skorstenen. Det finns två olika förankringsplattor. En för Golvmontage och en för Väggmontage. Dessa två delar har samma funktion men ser olika ut. Här kommer förklaringen: Längst ner på förankringsplattan finns en öppning för kondensat som bildas i skorstenen. Denna öpning sitter på olika ställen på de olika förankringsplattorna

  • Golvmontage: Vid Golvmontage sitter öppningen på sidan av förankringsplattan. Av den enka anledningen att det då är möjligt att komma åt öppningen och tömma skorstenen på kondensat som kan ha bildas under under förbränningen.
    Förankringsplatta golvmontage
  • Väggmontage: vid väggmontage monteras först och främst förankringsplattan på en väggkonsol. (Denna väggkonsol är INTE med i byggsatsen.) På förankringsplattan för väggmontage sitter öppningen på undersidan av plattan. Likså där för att kunna komma åt öppningen lättare när man vill tömma skorstenen på kondensat som kan ha bildas under förbränningen.
    Förankringsplatta Väggmontage
  • Det är möjligt att använda Förakringsplattan för golvmontage även vid väggmontage. Men tvärtom är INTE möjligt. Har man valt en förankringsplatta för väggmontage så måste den monteras på en konsol.

  • När behöver man förankringsplattan och varför?

    En förankringsplatta behöver man alltid när skorstenen ska gå ut genom huset och rakt ut på fasaden. Framför allt för att det är grunden av skorstenen, men även pga öppningen för kondensatet som kan bildas vid förbränningen. Det går naturligtvis även att montera en skorsten med förankringsplatta inomhus. Även där monteras förankringsplattan antigen på golvet eller på en väggkonsol.

    Ovanpå förankringsplattan monteras först och främst Testöppningen med hjälp av vårt Twist-Lock system.