mars 2019
Framför allt under vinterhalvåret är det vanligt att det uppstår en extra torr luft när man värmer upp inomhus. Speciellt när man använder en kamin eller en öppen eldstad. Då drar elden nämligen med sig mer syre för att kunna brinna ordentligt. Då rekomenderas det att ha en luftfuktigthet på ca 40-50%. Om man har en högre luftfuktighet blir luften tjock och fuktig. Är luftfuktigheten mindre än 40% så kan huden och slemhinnor bli torra. I denna artikeln får du tips på hur man får det perfekta klimatet inomhus.
Symptomer av torr luft från kaminen
När man eldar under vintern så blir fuktigheten i luften mindre. Om man eldar under en längre tid leder det till en torr luft, som kan påverka kroppen negativt. Inte bara en torr näsa, hals och problem vid andningen. Utan även huvudvärk, trötthet och koncentrationssvårighetet är tydliga symptomer på att luften är för torr. Om man redan har en förkylning i kroppen så kan även denna förväras av den torra luften.
Ett alternativ skulle vara att inte värma huset alls. Men vem vill inte ha det varmt och skönt hemma när det är kallt och obehaligt utomhus. Och om man då kan värma huset genom en öppen och härlig brasa så är det såklart ännu bättre. Därför finns det även såkallade luftfuktare.
Förebygg torr luft med luftfuktare
Om luften i rummet är torr så försämras hela atmosfären i rummet. Men det går att lösa emd en Luftfuktare. Förut hängde man behållare på värmeelementen för att fukta luften. Moderna luftfuktare drivs vanligtvis med ström. De olika alternativen fungerar på olika sätt. En luftfuktare med ånga fungerar på det sättet att vattnet inuti maskinen värms upp och fördelas sedan i form av ånga i rummet. Sedan har vi en luftfuktare som fuktar av rummet med att avdunsta kondensat. Det tredje alternativet är ett sorts vattenspray, där fukt kontinuerligt fördelas i rummet med hjälp av ett munnstycke. En kortsiktigt lösning är även att sätta skålar med vatten i rummet. Även rumsbrunnar kan höja luftfuktigheten i rummet. De som inte bara vill ha luftfuktighet i rummet utan även en fräsch luft bör införskaffa sig växter att sätta i rummet.
Det är dock viktigt att tänka på att inte ta in för mycket fuktigthet i huset eftersom det kan leda till mögel. Men man ska se till att hela tiden lufta rummen.
Förhindra torr luft med att värma huset på rätt sätt
En luftfuktare installerar först när luften redan är torr, men det finns såklart även sätt att förebygga att luften ens blir torr. Ett sätt att förebygga torr luft är att elda i kamin, men då måste mna elda på rätt sätt. Brännvirket ska till exempel fördelas på rätt sätt från början och man ska lägga på nytt virke först när elden nästa brunnit ut. Man ska även se till att öppna fönster ca 5 minuter när man eldar i kaminen, för att släppa in frisk luft i rummet. Även skorstenen har en påverkan på att luften i rummet. Om draget är för dåligt i skorstenen så kan det leda till att röken och kolmonoxiden inte dras ut utan kommer tillbaka in i rummet och gör luften torr. Men med en rostfri stålskorsten med rätt diameter och längd händer inte detta. En rostfri stålskorsten drar ut röken och de olika avgaserna. På så sätt kan du elda inomhus under vinterhalvåret utan att behöva tänka på din hälsa.
Vad är en väggkonsol?
Väggkonsolen är lätt att blanda ihop med väggfästet. Men delarna har två helt olika uppgifter. Väggkonsolen är nämligen den del som skorstenen monteras på, som håller upp vikten av skorstenen.
Väggkonsolen finns i flera olika längder och passar till alla våra skorstenar.

När behöver man en väggkonsol och varför?
En väggkonsol används vid väggmontage. Dvs när skorstenen ska monteras på väggen så behöver man en väggkonsol som rostfria stålskorstenen kan stå på.
Med väggmontage så är det lättare att bestämma var skorstenen ska komma ut igenom väggen och var testöppningen och förankringsplattan ska monteras.
Man kan använda sig av väggmontage både vid montering inomhus och utomhus.
Det är självklart även möjligt att bygga en egen väggkonsol som man kan montera skorstenen på.
Vad är ett väggfäste?
Väggfästet är delen som fäster skorstenen till väggen och även gör att skorstenen inte inte faller i sidled.
Väggfästet fäst runt skorstenen med hjälp av en ring och sedan på väggen med hjälp av en förställbar ställning och skruvar.
Alla våra väggfästen passar till våra diametrar 130, 150, 180 och 200mm.

Och finns även i olika längder:
Och självklart även väggfästeförlängningar: till 860 mm och till 1060 mm.
När behöver man ett väggfäste och varför?
Man måste ha ett väggfäste var tredje meter. Men det är såklart möjligt att montera väggfästena tätare om man behöver extra stabilitet.
Väggfästen ska monteras både vid montering inomhus såsom utomhus.
Viktigt att tänka på är att väggfästena inte håller upp vikten från skorstenen utan endast är till för att hålla skorsten stabil så att den inte faller i sidled.
Det finns även ett såkallad fästen vid takgenomföring som man kan använda vid inomhusmontage om det inte finns möjlighet att fästa skorstenen till väggen. Detta fäste monteras då i innertaket och runt skorstenen.