februari 2019
När en skorsten är för gammal ser man det framför allt på utsidan av skorstenen då det har fått en svag färg av mörkgula fläckar. Till det så kan det även komma en konstig kemisk doft i rummet. Det kan dock ta ett par år innan man inser att skorstenen är för gammal. Och det beror oftast det på vilket material skorstenen och huset väggar består av, dvs hur tydligt man kan se fläckarna.
Hur slits en skorsten ut?
När man har en skorsten och vill att den ska användas i flera år, då är det viktigt att vara noga med att ta hand om skorstenen. Det kan nämligen bildas fukt som inte försvinner vid eldningen och sätter sig som kondensat på inneväggarna av skorstenen. Därför kan just fuktig ved eller annat material vara en av anledningarna till varför skorstenen inte håller lika många år som man tänkt sig. Men det vanligaste orsaken är faktiskt en för låg temperatur på avgaserna när man eldar i sin spis. För vid förbränningen bildas det rök, och där röken kyls av så blir det fuktig. Och om den då kyls av inne i skorstenen så stannar även fukten kvar inne i skorstenen. I kombination med syror och koldioxid så bildas det det fukt vid förbränning som sedan leder till att det sätter sig i skorstenen och skorstenen blir på det sättet utsliten, sotig och rostig. Det är en process som kan hålla på i flera åt men man märker det först när fläckarna blir synliga på utsidan av skorstenen, för då har nämligen fukten tagit sig igenom från insidan till utsidan. Vilket leder till att skorstenen tappar hela sin fuktion och kan till och med gå sönder. Men i värsta fall kan fuktigheten ta sig in i huset och bli påverkad av värmen som uppstår vid förbränningen, vilket till slut kan leda till en väldigt hög brandrisk!
Undvik att skorstenen slits ut
Bästa sättet att undvika problem med skorstenen är först och främst att alltid se till att den inte är igentäppt med skit. Så att röken alltid enkelt kan gå igenom skorstenen vid eldning. Annars kommer inte röken ut och den kyls ner inne i skorstenen vilket leder till fukten på insidan.
Även att använda sig av torrt och bra bränsle vid förbränningen är också bra för skorstenen. Och att impregnera skorstenen är ett tips för att hålla skorstenen i topp skick länge.
Men om man väljer att använda sig av gasförbränning så är det inte lika enkelt. Eftersom det är svårt att hålla gasen torr. I det fallet handlar det om skorstenen konstruktion. Den måste nämligen ha ett optimalt drag för att kunna transpotera röken uppåt, eftersom om man väljer att förbränna med naturgas så kan det bildas 1,5 Liter kondensatvatten från en kubikmeter gas.
En annan lösning på problemet är självklart att installera en rostfri stålskorsten. Man kan båda installera in den i en murad skorsten eller bygga den utanpå huset. Materialet i den rostfria stålskorstenen står nämligen emot fuktigheten och därför s
lits inte skorstenen ut på samma sätt.

När man inser att skorstenen har börjat slitas ut
Så fort man märker att skorstenen inte längre håller samma standard som tidigare år så är det viktigt att reagera snabbt. Den absolut enklaste lösningen är att installera ett rostfritt rör inne i den
skorstenen som redan finns. På det sättet blir genomföringen återigen säkert och dragit i skorstenen blir bättre. Fukten kan inte heller påverka det rostfria stålröret vilket gör att man undviker att skorste
nen slit ut igen. Om det mot förmodan inte skulle vara möjligt att installera en rostfri stålskorsten i den murade skorstenen, kan man även rusta upp skorstenen med olika speciella lackeringsmedel. Detta medel förhindrar skorstenen att slitas upp mer men är en kortsiktig lösning.
När inget annat funkar: Sanering eller nybygg
När det inte går att lösa problemet med en enkel uppfräschning av skorstenen så finns det endast två alternativ.
Antingen en sanering eller att byta ut skorstenen helt och hållet. Det är framför allt vanligt att göras vid skorstenen på äldra hus, som helt enkelt slits ut med åren. Men det händer även på nybyggen där man installerat skorstenen utan att tänka på isoleringen vid installation och/eller skorstenens höjd och storlek som gör att draget är dåligt.
När man bestämmer sig för att installera en helt ny skorsten så finns det ett par saker som man måste tänka på. Först och främst storleken på skorstenen, för att få ett bra drag i den nya skorstenen. Det är även extra smart att installera en rostfri stålskorstenen eftersom den både är enkel att installera och klarar av fukten som kan uppstå.
Vad är en övergång/förminskning?
Övergången är den delen som kopplas på rökröret av kaminen för att kunna koppla ihop kaminen och skorstenen. Övergången har alltså fått sitt namn för att det är delen som går från enkelväggigt rökrör till dubbelväggig skorsten.
Övergången är ca 150 mm lång och bygger ca 5 cm vid montering. Ena sidan består av ett enkelväggigt rostfritt rör som monteras utanpå det svarta rökröret. Andra sidan består av en dubbelväggig del med vårt Twist-lock system.
När behöver man en övergång och varför?
Övergången behöver alltid vid installeringen av en modulskorsten av rostfritt stål. Därför att man alltid måste börja installationen med att gå från enväggig till dubbelväggig för att sedan kunna montera ihop den dubbelväggiga skorstenen.
Om det skulle visa sig att rökröret har en mindre diameter än vad skorstenen har, då måste man använda sig av en förminskning. Förminskningen fungerar på samma sätt som övergången bara att den förminskar skorstensröret så att den kan kopplas ihop med rökröret.
Vi har flera förminskningar att erbjuda på vår hemsida men det är självklart möjligt för oss att framställa en förminsking som passar till alla sorters rökrör.