Behöver du hjälp? Må. till Fr. 09:00 till 18:00 Prata med specialisterna: +31 850090571
Betalmetod :
Swipe to the left

augusti 2018

MIN SKORSTEN BRINNER! VAD MÅSTE JAG GÖRA?!

7 years ago

MIN SKORSTEN BRINNER! VAD MÅSTE JAG GÖRA?!

För varje år som går blir bränderna i skorstenar allt färre och färre. Tidigare var det väldigt vanligt att det tog brand i skorstenar som stod ute på landet, även om det idag inte heller är ovanligt i storstäder. Det händer även att det slår gnistor fran skorstenen, detta kan hända även i din skorsten. Så det gäller att vara försiktig.

Vad är grunden till EldsvÅda?

Den allra största grunden till varför det börjar brinna i en skorsten är pga felaktig förbränning. Det är alldeles för ofta som personer anväder sig av en annan sorts förbränning än vad kaminen klarar av. Att man ignorerar vad sotaren har sagt och glömmer att informera om förändraringar. Det är även alldeles för många personer som är ouppmärksamma kring en kamin eller öppen spis. Då kan det lätt hända att det tar fyr i skorstene, och man märker det inte förrän det är för sent.

Med hur är det ens möjligt att det börjar brinna i en stÅlskorsten?

Teckniskt sett kan en skorsten inte börja brinna med tanke på materialet, då det inte är något brännbart material. Det det gäller både murade skorstenar och våra skorstenar som är gjorda av rostfritt stål. Varför börjar det då brinna? När man pratar om en skorstensbrand så handlar det egentligen om att det är smutsen i skorstenen som har börjar brinna. Detta händer när det har samlats för mycket sot, tjära och annan smuts i skorstenen. Hur mycket smuts det som bildas beror helt och hållet på vilken sorts förbränning man använder sig av.

Och när kan det börja brinna?

Smutsen i skorstenen kan först börja brinna när till exempel slår gnistor från eldstaden som når dit där smutsen sitter. Sådana gnistor och flammor kan uppstå vid förbränning av torrt trä, eller annat torrt material. Vid en sådan förbränning kan elden bli extremt varm vilken leder till varma gnistor, vilken leder till att smutsen i skorstenen börjar brinna.

finns det fler osaker som kan fÅ skorstenen att börja brinna?

Det finns även andra orsaker som kan få det att börja brinna i skorstenen. En orsak kan vara användningen av speciella förbränningsmaterial ger höga lågor, som t.ex. trä från barrtrad. Flammor från den sortsens material kan nämligen nå hela vägen upp till slutet av skorstenen. Samma sak kan hända när man använder sig av fuktigt trä. Även vid förbränning av plast eller annat kostgjort material., den typen av förbränning används väldigt sällan men är inte helt ovanlig. Det kan leda till små gnistor som sedan fångast upp av stark vind, vilket leder till att det kan uppstå stora bränder.
För att undvika de här problemen är det första och största lösningen saklart att aldrig lämna skorstenen och elden obevakad. En annan lösningen är att fråga sotaren exakt vilken storlek, dvs. Diameter skorstenen behöver ha, innan man instrallerar den. Och även ta reda på vilket förbränningsmaterial som passar just den kaminen bäst.

HUR VET JAG OM MIN SKORSTEN BRINNER?

Till den här frågan finns det ett ganska självklart svar. Brinner det riktigt mycker så slår det flammor ur ändavslutet på skorstenen. Det bör man inte missa. Annars kan även en förhöjd temperatur på utsidan av skorstenen vara ett tydligt tecken.

14.09.2018 12:37:57

hur ska jag reagera vid en brand?

En skorstensbrand är precis lika farlig och allvarlig som vilken annan okontrollerad brand. Vilket innebär att man ska aldrig försöka släcka en sådan brand själv. Utan istället direkt ringa 112 och vänta tills brandkåren kommer. Det finns ingen risk för branden att sprida sig innan brandkåren kommer om skorstenen inte är allt för gammal. En bra skorsten ska nämligen kunna hålla elden inne tillräckligt länge för att brandkåren ska hinna till platsen. Självklart finns det även risk att branden kommer ut på andra hållet om man har en öppen kamin, dvs ut i rummet där kaminen står. Därför är det en ännu större anledning att ta sig ut ur huset, ringa 112 och lita på att brandkåren gör sitt jobb.

Hur släcker man en sÅdan brand?

Man får absolut aldrig försöka släcka en skorstensbrand på egen hand. Man måste alltid ringa brandkåren, som sedan på plats tar redan på hur branden har uppstått och vilka risker det finns runt omkring för branden att sprida sig. Brandkårens huvudsakliga mål är att försöka släcka branden och samtidigt göra så lite skada som möjligt. Det är extremt viktigt att alla öppningar till skorstenen stängs för att bekämpa elden. För att man får aldrig, under några som helst omständigheter försöka släcka en skorstenseld med vatten. Det kan nämligen leda till att det blir ännu varmare i skorstenen och då bildas ett alldeles för högt tryck i skorstenen. Skorstenen är bara gjord för ett viss sorts tryck vilket kan leda till att skorstenen exploderar om detta tryck blir för högt.

Om brandkåren inte lyckas släcka elden med hjälp av kvävning så använder de sig av ett visst pulver som hjälper till att släcka branden. Detta beslut tar brandkarschefen som alltid blir inkallad vid skorstensbränder. Det är nämligen bara han som får besluta hur man ska gå till väga för att på bästa sätt släcka branden.

Hur kan jag förhindra att det uppstÅr en brand i skorstenen?

Man skyddar på bästa sätt sin skorsten från brand genom att vara försiktigt och framför allt genom att använda sig av kaminen korrekt när det gäller förbränning. Man kan även låta sotaren kontrollera kaminen lite då och då för att vara säker pa att allt fungerar som det ska.

Sotarens Uppgifter

7 years ago

Sotarens Uppgifter

26.03.2018 13:36:23

Den viktigaste uppgiften som en sotare har är att se till så att skorstenen fungerar precis som den ska. Det spelar ingen roll om skorstenen står inne eller utanför huset. Det är helt enkelt otroligt viktigt att den håller alla krav.

Det innebär alltså att rengöra skorstenen är bara en av många uppgifter som sotaren har. Även om det är det huvudsakliga jobbet.

Utöver dessa två uppgifter finns det många andra småsaker som sotaren måste göra när det kommer till skorstenen. En av denna uppgift är att finnas som konsult för alla olika frågor som kommer från personer som vill instrallera en kamin, och skorsten. Och det gäller inte bara frågor om skorstenen utan även om röken, elden och förbränningen. En sotare ska även kunna beräkna exakt vad som är viktigt att tänka på i olika byggnader och med olika konstruktioner.

Även att kunna berätta hur man kan göra för att få ut så mycket som möjligt av sin kamin och skorsten.

Det innebär inte heller att bara berätta vilken diameter, höjd och form som behövs utan även mycket mer än så.

I det stora hela finns det fyra stora uppgifter som gäller för en sotare:

  • Neutral rådgivning
  • Säkerthet
  • Skydd mot miljön runt omkring
  • Brandskydd

Ytterligare uppgifter för en sotare

Det finns dock många flera små men viktiga uppgifter för den som jobbar som sotare. Som till exempel, att plocka bort kaminer och skorstenar när det behövs, att föra en såkallad sotningsjournal, kontrollera värmeanläggningar, rengöra ventilationsanläggningar och såklart att regelmässigt kontrollera kaminer och skorstenar. Lagen säger att en skorsten bör rengöras minst en gång var tredje - var sjätte år. Och det är ett jobb endast sotaren är kvalificerad att göra. Och det spelar inte roll vilken sorts kamin eller skorsten som ska regöras. Under sotarutbildningen lär sig sotarna hur man sotar alla olika sorters skorstenar och framförallt vilka verktyg som ska användas till de olika skorsterna. Och inte bara när det gäller olika skorstenar utan även när det kommer till vilka ämnen som används vid förbränningen. Även omgivningen är viktig att ha koll på, framför allt miljön och brandrisken runt om skorstenen.

Det absolut viktigaste är att de få personer som är utbildade till Sotare gör en kontroll regelmässigt med mätningar och tester, för i slutet av dagen är det fortfarande eld och avgaser det handlar om.

Inte ensamma i arbetet

Men man försöker fortarande skilja på det olika uppgifterna. Lättaste sättet att skilja på det är att dela upp uppgifterna i två kategorier; Brandskyddskontroll och rengöring.
När det handlar om rengöring är sotaren helt själv med jobbet. Men när det kommer till brandskyddskontroller finns det tre skilda kategorier som jobbar ihop. Även om själv utförandet måste göras av en sotare. Det är nämligen viktigt att både kommunala beslutfattare och fastighetsägare också har full kontoll och medvetenhet vad det innebär med brandskyddskontroller.
Deras huvudsakliga uppgift är att se till så att bränder i kaminer och skorstenar hålls på en lag nivå.

Men i slutändan är det viktigt att vara försiktig när det kommer till kaminer och skorstenar. Både när det handlar om farliga avgaser och om själva elden. Och att ALLTID prata med en sotare innan man instrallerar en skorsten eller börjar använda en ny kamin.

Vad är kolmonoxid och hur kan vi undvika det?

7 years ago

Vad är kolmonoxid och hur kan vi undvika det?

22.02.2018 13:21:35

Enligt tidningen Fokus så dör ca 1000 människor varje år av kolmonoxidförgiftning. Mest känd är historien om det sex ungdomarna som bara vill njuta av en kväll tillsammans i ett gårdhus. Denna händelsen cirkulerade länge i media och man kunde länge inte hitta orsaken till ungdomarnas död. Men slutligen kom man fram till att de hade dött av just Kolmonoxidförgiftning.
Just av denna händelsen har vi lärt oss hur otroligt viktigt det är att berätta för barn och ungdomar att det inte bara är elden som är farligt utan även avgaserna. Hur otroligt viktigt det är att man behandlar elden och röken rätt.

Vad innebär kolmonoxidförgiftning?

Det farligaste med Kolmonoxid är att det är en doftfri gas. Den uppstår när man eldar trä, kol eller vissa sorter av pellets. Vi människor andas in denna gas när vi eldar och ämnet tar sig in i vårt blodsystem där det bildas Hemoglobin. Det behövs bara en liten mängd koncentrerad gas (1,2 procent) för att människan ska bli medvetslös. När man har blivit förgiftad av kolmonoxid tar det bara några minuter för kroppen att reagera och sluta fungera. De första tecknerna på förgiftning visar sig i form av huvudvärk och illamående. Om man märker detta i tid när man befinner sig vid en eld så har man fortfarande chansen att ta sig därifrån eller öppna ett fönster för att förhindra dödsfall. Om det tar för långt tid så en stor dos av syre från en syremask det enda som kan rädda den utsatta. Om detta inte finns til hjälp snabbt så kan en kväll, som börjar trevligt, sluta med dödsfall.

Hur kan man förhindra en kolmoxidförgiftning?

Det frigörs i grund alltid kolmonoid vid förbränning. Därför är det extra viktigt att alltid vara försiktig och behandla elden och framför allt röken rätt.
Det finns stränga regler vid förbränning, regler som inte ger straff som vid fortkörning, utan regler som är tillför att förhindra dödsfall.

Som till exempel så finns det tydliga regler om att man ALLTID ska prata med en sotare innan man installerar och använder en kamin. Skorstenen till kaminen ska även kontrolleras årligen. Genom dessa två processer kan man förhindra att det kommer giftiga gaser in i rummet där kaminen står. Därför är det otroligt viktigt att man installerar en ordentligt skorsten, och varför inte då satsa på en stålskorsten som även är rostfri. Även semesterhus eller gillehus som har en skorsten bör kontrolleras årligen även om den inte används regelmässigt. Och i vid sådana byggnader är det extra smart att använda sig av en skorsten i rostfritt stål. Det är den bästa lösningen båda kortsiktigt och långsiktigt.

Viktigt att tänka på för att förhindra en kolmonoxidförgiftning:

1. En säker skorsten

När det eldas inne i en byggnad, framför allt i ett stängt rum, så är det alltid viktigt att röken helt och hållet försvinner ut igenom en ordentlig skorsten. Det har hänt alldeles för många gångar att skorstenen har varit dålig eller fel monteras vilket innebär en stor risk för människorna runt kaminen.

2. Skorstenen måste rengöras regelbundet

Även tjära, smuts och rester från elden kan ge farliga avgaser och att skorstenen inte fungerar som den ska. Detta kan då leda till att kolomoxid och annan farlig gar tar sig ut i rummet där kaminen står. Därför är det otroligt viktigt att rengöra skorstenen minst en gång om året.

3. Instrallera brandvarnare

Det är självklart även väldigt viktigt att installera en brandvarnare, framför allt om det skulle hända att det börjar brinna runt omkring kaminen. Men det finns även speciella brandvarnare som kan märka av om det finns farliga mängder av kolmoxid och andra gaser i rummet. Därför kan det vara extra viktigt att tänka på att intrallera rätt storts brandvarnare om man vet att det finns stor risk för kolmoxid.

I Europa är det krav på att ha brandvarnare i alla hem.


Så enkelt monterar du din skorsten av rostfritt stål!

7 years ago

Så enkelt monterar du din skorsten av rostfritt stål!

Den dubbelväggiga skorstenen av rostfritt stål funkar både för inomhusbygge och utomhusbygge. Skorstenen är väldigt lätt och säker att montera på egen hand. Hos oss kan du antingen beställa enskilda delar eller hela byggsatser via vår hemsida. Du har även möjlighet ta hjälp av oss och få ett erbjudande som passar just dig.

Vi har skorstensdelar med inre diametrarna 130m, 150mm, 180mm och 200mm.


Golv – eller väggmontage?

Vid montering av den dubbelväggiga rostfria skorstenen börjar du med att montera förankringsplattan direkt på golvet eller på väggen med hjälp av en väggkonsol. Detta beroende på om du vill att skorstenen ska börja på golvet eller på väggen.

Vid väggmontage behöver du en förankringsplatta med kondensatavlopp undertill, som skruvas fast vid väggkonsolen. Vi har väggkonsoler i flera olika storlekar och former vilket gör det lätt för dig att placera skorstenen där du vill.

Det enkla „Twist-Lock“ systemet

Med hjälp av vårt Twist-lock system kan du utan problem fortsätta monteringen. Du kan enkelt förbinda förankringsplattan med testöppningen,

som senare är viktig för rengöringen av skorstenen.

Vi på ES Chimney är de enda inom skorstensförsäljningen som använder oss av Twist-lock systemet. Och det är tack vare detta system som gör skorstenen så enkel att montera.

Hur hög skorsten behöver du?

Nästa steg i monteringen är att avgöra hur hög skorstenen ska bli. Detta för att kunna bestämma om T-röret ska monteras direkt på Testöppningen eller om en eller flera skorstenslängder behövs. Antalet är helt beroende på hur hög skorstenen måste bli och skorstenslängderna monteras enkelt ihop med Twist-lock systemet och säkras därefter alltid med klämband.

På detta sätt kan du själv bestämma hur din skorsten ska se ut.

Anpassa skorstenen till ditt hus

Den dubbelväggiga rostfria skorstenen kan enkelt anpassas till ditt hus med hjälp av Rörböj eller Vägggenomförare. Om du t.ex. vill bygga din skorsten utanpå huset och förbi taket så erbjuder vi Rörböj med vinklar på 15-30 grader som kan hjälpa dig. Om du istället bestämmer dig för att bygga din skorsten igenom taket så erbjuder vi en Täckplåt. När du väljer att bygga igenom taket så behöver du även en regnkrage för skydd mot vatten som du placerar över hålet där skorstenen går igenom.

Om du måste gå från ett dubbelväggigt till ett enkeltväggigt skorstenrör så går det enket att lösa med hjälp av en övergång. Även denna del går att hitta hos oss.

När skorstenen har den form och höjd som du vill så monteras ett ändasvlut högst upp. Detta gäller när skorstenen är byggd utomhus. Om skorsten är mer än tre meter behöver du även montera ett väggfäste, detta för att få en stabil och säker skorsten.

Vindskydd av rostfritt stål

Om skorstenen går igenom huset så gäller andra regler vid monteringen. Då behöver du avslutningsvis en regnhuv istället för ett ändavslut. Regnhuven finns att beställa med antingen regnskydd eller gnistskydd.

Viktigt att tänka på

Om du monterar skorstenen mot eller igenom en vägg gjort av brännbart material så är det även viktigt att montera in en brandskyddsvägg.

Har du frågor om monteringen så är det bara att ringa vår kundtjänst eller maila oss. Vi är tillgängliga måndag till fredag 08.00 till 18.00.